Kristne samles i Jerusalem for IKAJs 40de fest

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.10.2019

40 år med kristen Løvhyttefest i Jerusalem, og hundre tusener av besøkende, har satt sine spor hos mange kristne og jøder. IKAJs norske leder, Dag Øyvind Juliussen, forteller om et av de sterkeste minnene han har fra festdagene.

Denne kommende uken vil den Internasjonale Kristne Ambassaden Jerusalem (IKAJ) være vertskap for mer enn 5000 kristne pilegrimer fra nesten 100 nasjoner på sin 40de årlige feiring av Løvhyttefesten.

Årets fest begynner søndag kveld den 13. oktober i Ein Gedi ved Dødehavet. Fra mandag 14. oktober til fredag 18. oktober fortsetter festen i Jerusalems storstue, Pais Arena, hvor det daglig vil være seminarer og kveldsmøter.

David Parsons
IKAJ, David Parsons, IKAJs internasjonale pressetalsperson.

"Etter førti år med å være vertskap for den kristne feiringen av Løvhyttefesten her i Jerusalem, kan vi se tilbake med stor forundring og tilfredshet over den varige innvirkningen det har hatt på mange kristne, og på våre jødiske venner," uttaler pressetalsmann for IKAJ, David Parsons.

IKAJs norske leder, Dag Øyvind Juliussen, peker spesielt på hvilken betydning det har hatt for forsoningen mellom kristne og jøder.

«IKAJs feiring under Løvhyttefesten er unik på flere måter. I det store bildet pågår det i dag en historisk prosess av forsoning og forbrødring mellom kristne og jøder, vi som kirke er i ferd med å vende oss bort fra erstatningsteologi og avvisning av det jødiske folket.», sier han.

Jeg bruker å si at å bli med på dette arrangementet er mer enn bare en reise, det er et oppdrag

«Midt i denne bevegelsen står IKAJ og ikke minst vårt Løvhyttefest arrangement, når tusener av kristne år etter år kommer opp til Jerusalem for å utrykke kjærlighet og omsorg så gjør det noe med forholdet mellom kristne og jøder. Jeg bruker å si at å bli med på dette arrangementet er mer enn bare en reise, det er et oppdrag.»

Dag Øyvind Juliussen
IKAJ, Dag Øyvind Juliussen, leder for IKAJ Norge.

«Utvilsomt har den forandret måten mange israelere nærmer seg Løvhyttefestfeiringen på også. Og den har også vært årsaken til den stadige økningen i antallet kristne pilegrimer fra Latin-Amerika, Afrika og Asia. Dette lover godt for festen i fremtiden.», sier David Parsons.

Hvor mange ganger Dag Øyvind Juliussen har vært på Løvhyttefesten vet han ikke. Men den første gangen var en gang på 90-tallet. Siden har det vært mange flotte minner. Men en hendelse har virkelig satt spor.

Han fortalte at han var på vei til USA for samtaler, samtidig som han utrykte stor takknemlighet for at vi kristne stod sammen med dem som folk og nasjon

«Jeg husker spesielt da Israel hadde åpnet en dør i en av tunnelene ved Vestmuren. Araberne responderte med voldsomme opptøyer og aggresjon og mange døde. Som vanlig ble det stor oppmerksomhet i media og blant politikere. Midt i dette prosessen kom statsminister Netanyahu og besøkte oss, det var et svært opptog av medier tilstede. Han fortalte at han var på vei til USA for samtaler, samtidig som han utrykte stor takknemlighet for at vi kristne stod sammen med dem som folk og nasjon.», forteller Dag Øyvind Juliussen.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer