Knessets «speaker», Yuli Edelstein, trekker seg

Av ICEJ Press, 03.26.2020

Den avgåtte talsmann eller speaker i Knesset, Jurij Edelstein, ber nå om at det dannes en enhetsregjering i Israel. Han viser til at pest truet regjeringen fra utsiden og splittelse fra innsiden. Han ønsker ikke å spille en rolle i en anarkistisk utvikling som Høyesterett legger opp til, sier han. Og han ber alle utvise integritet og en vilje til å forenes.

Av Edna Eriksen

Regjeringsdramaet i Israel tilspisses kolossalt- mens korona strammer sitt grep også på Israel, som har 500 000 arbeidsledige og strenge tiltak og full katastrofeberedskap for å slå ned viruset. Israel er foreløpig blant de vestlige land med nesten ingen døde.

Men det politiske kaos lurer, selv om statsminister Netanyahu styrer fast og sikkert og ikke lar seg rokke av den politiske destabiliseringen. Men det kan bli regjeringsskifte der valgets taper, der mer uerfarne, Benny Ganz og Rødt-Hvitt får regjeringsmakten, midt i en nasjonal krisesituasjon, der også Israels økonomi kan bli slått i fillebiter.

Mandag avgjorde høyesterettsdommere at speaker Edelstein må innkalle Knesset plenum-forsamling for å velge en ny «speaker»/talsmann/leder senest onsdag denne uken, melder Arutz Sheva 7 den 25. mars.

I protest mot denne kjennelsen går Knesset-leder Edelstein av. Dette skjer for første gang i Israels historie. I likhet med høyre-blokken mente Edelstein at det å velge Knesset-speaker er lovgiverens ansvar, og ikke noe domstolen kan blande seg inn i.

Han uttrykker at Høyesterett sin avgjørelse om nytt valg av Knesset-speaker ikke er basert på loven slik den er formulert. Til grunn ligger en ekstrem tolkning i strid med Knessets protokoll.

   - Høyesteretts avgjørelse er i strid med Knessets protokoll. Høyesteretts avgjørelse ødelegger Knessets arbeid. Høyesteretts avgjørelse er grov og dristig innblanding fra rettsinstansens side i saker som hører den folkevalgte lovgivende myndighet til. Høyesteretts avgjørelse skader nasjonens suverenitet og Knessets suverenitet. Høyesteretts avgjørelse undergraver grunnlaget for det israelske demokratiet, sa Edelstein.

Selv i Israel er dette sterke ord – om rystelser i det parlamentariske system som kan destabilisere landet i en krisesituasjon. Som i Amerika er nå det politiske spillet ført fra den folkevalgte arena og inn i domstolene – en snarvei til regjeringsmakten for venstresiden.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Se

29. Sept – 7.okt

Påmelding