Klagemur, vektløshet og bibelhistorie

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.24.2017

De har lenge hatt lyst til å besøke Israel. Tiltrukket av bibelhistorie var Frp-politikerne, Ann-May Aase Eltvik og Petter Eltvik fra Hordaland, i år med på ICEJs tur under løvhyttefesten. Det ble en tur med sterke høydepunkter.

Frp-politikere med sans for bibelhistorie

Både Ann-May og Petter Eltvik er nok mest kjent for sitt politiske engasjement i Bergen FRP, der Petter Eltvik har vært leder siden 2015. Men på tross av det politiske engasjementet er det ikke politikk som har dratt dem til Israel, men bibelhistorie.

- Bibelen er grunnen til at vi har hatt lyst til å dra dit, sier Ann-May, og legger til at alle må jo ha lyst til det.

- Både steder som en har kjent til og lest om, troen og bibelhistorie blir mer reell, sier Petter Eltvik.

Han legger til at det er ikke alle som har lyst til det, men at det i FRP er noe alle støtter opp om.

- Du føler at noen er blitt urettferdig behandlet og hundset uten grunn. Og ført inn i gasskamrene. Norge har heller ingen god historie i forhold til jødene, sier Petter.

Klagemur og vektløshet

For både Ann-May og Petter Eltvik er det første gangen de er i Israel. Det ble en tur med mange høydepunkter. For Ann-May ble møtet med klagemuren helt spesielt.

- Klagemuren gjorde et spesielt inntrykk, spesielt på Ann-May, sier Petter Eltvik.

- Ja, jeg kjente det møtet med klagemuren inne i meg, forteller hun.

Men det var ikke det eneste som gjorde inntrykk på dem.

- Den vektløse tilstanden i Dødehavet var helt ubeskrivelig. Jeg hadde ikke forestilt meg det…at du ble løftet opp, sier Ann-May med et smil.

- Det er stort å komme til Dødehavet og å være der, se naturen og kjenne vektløsheten. Vi tok oss også et gjørmebad….litt uventet at vi skulle gjøre det egentlig, sier Petter Eltvik og ler.

Øyekontakt i Jerusalems gater

På en av de siste dagene av turen, gikk om lag 15.000 mennesker en tre kilometer lang marsj gjennom Jerusalems gater. Langs ruten sto over 40.000 israelere. Blant de som marsjerte var en gruppe med flere hundre nordmenn. Helt fremst i toget gikk de to hordalendingene.

- Petter gikk jo først i toget. Og jeg rett bak med et stort balkongflagg, sier Ann May.

- Det var en sånn takknemlighet for at vi var til stede, sier Petter, som også trekker frem den gode kontakten de fikk med israelere som var ute i gatene.

- Vi følte at vi fikk treffe israelittene på en god måte, og de traff oss på en god måte. Vi fikk øyekontakt med alle vi ville ha det med, sier Petter.

Da vi spør hvordan de syntes turen har vært, svarer de unisont «Fantastisk!»

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding