Jordans konge advarer EU: En-stats-løsning vil sette verdensfreden i fare

Av ICEJ Press, 01.16.2020

Kong Abdullah la ingenting imellom i en tale i Europaparlamentet i Strasbourg onsdag. Han gir Israel skylden for å forevige splittelse i hele verden. Israelske medier knytter uttalelsene til spenningen rundt Trumps fredsforslag, Deal of the Century.

AV: Martin Gellein

«Jeg vil si det igjen og igjen. En mer fredelig verden er ikke mulig uten et stabilt Midtøsten og et stabilt Midtøsten er ikke mulig uten fred mellom israelerne og palestinerne,» sa kong Abdullah til overdøvende applaus i EU-parlamentet.

Abdullah tok også opp Jerusalems status i talen sin, og var tydelig på at en løsning må innebære ivaretagelse av kristne og muslimers interesser, melder Jerusalem Post. Han omtalte Jerusalem som «en by som ligger mitt hjerte nært.»

Knyttet til de de israelske bosetningene på Vest-Bredden, omtalte Abdullah Israel som «en stat som vender ryggen til sine naboer og foreviger splittelse mellom folkeslag og religioner over hele verden.» Han omtalte Israels planer om å annektere deler av Vest-Bredden som «en utenkelig løsning,» som vil ødelegge håpet om en to-stats-løsning, ifølge Ynetnews.

Benjamin Netanyahu har gjentatte ganger gitt løfter om å annektere deler av Jordan-dalen, dersom han blir gjenvalgt som statsminister. Disse områdene grenser mot Jordan.

Jerusalem Post knytter Jordanerkongens utspill til spenningen og spekulasjonene omkring Donald Trumps fredsplan, kjent som Deal of the Century. Det ventes at USA vil offentliggjøre fredsplanen i nærmeste fremtid. Planen skal angivelig ikke bygge på en to-stats-løsning ut fra grensene fra før 1967, slik mange fredsinitiativ har gjort de seneste tiårene.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer