Jødisk rabbiner hos kongen av Saudi Arabia for første gang

Av ICEJ Press, 02.25.2020

Kong Salman bin Abdulaziz Al-Saud informerte ledere innenfor fem ulike religioner at Saudi Arabia vil vende tilbake til en mer åpen og tolerant utgave av islam.  
 

AV: Martin Gellein

For første gang i historien har en jødisk rabbiner vært gjest hos kongen av Saudi Arabia. Møtet fant sted i det kongelige palasset i Riyadh forrige torsdag. Rabbi David Rosen er en av 8 religiøse ledere i styret i organisasjonen KAICIID, som arbeider for dialog mellom ulike religioner. Ledere fra hinduismen, buddhismen, jødedommen, kristendommen og islam var til stede i møtet. 


Rosen er også israelsk statsborger, noe som gjør møtet enda mer bemerkelsesverdig. Han fortalte at kongen forklarte hvordan det islamistiske kongedømme nå gikk inn i en ny epoke, med en mer åpen form for islam enn det som har vært tilfelle de siste tiårene. 


Ifølge Rosen hevdet kongen at politisk islam og ekstrem nasjonalisme har tvunget kongedømmet til å ta et oppgjør med ekstremistisk islam. Kongen uttalte at landet nå er inne i en prosess mot å gjenopprette den opprinnelige utgaven av islam, som innebar en større åpenhet og imøtekommenhet mot andre religioner. 

«Kongen forklarte hvordan den opprinnelige utgaven av islam var kommet inn under innflytelse av politiske elementer.»
«Besøket skaper ikke en ny virkelighet, men gjenspeiler en ny virkelighet, som formidler endringer og en ny åpenhet i Saudi Arabia» (Rabbi David Rosen).

Rabbineren omtalte den nye saudiarabiske åpenheten som «relativ», fordi ulikheten mellom islam og vestlige verdier fortsatt er stor. Men understreket at Saudi Arabia er inne i en drastisk forvandling. Rosen uttalte at man ikke trenger å anerkjenne kongens historiske analyse, for å akseptere hans beskrivelse av prosesser i samtiden. 

Kilde: Jerusalem Post

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding