Jøder ber Israel-venner forlate Frp

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.07.2017

I går vedtok Frps landsmøte et forbud mot omskjæring av guttebarn. Det har ført til kraftige reaksjoner fra flere norske jøder vi har snakket med. De ber blant annet Israel-venner stemme et annet parti.

En slik lov vil enkelt og greit bety at man ikke har lov til å praktisere fullverdig jødedom i Norge, sier journalist og samfunnsdebattant, norsk-jødiske Suzanne Aabel.

En annen norsk jøde vi har snakket med, On Elpeleg, er, selv om han ikke ser på seg selv som religiøs, sjokkert over vedtaket.

Det er sjokkerende. Det er det verste vedtaket mot jødene siden stortinget for mange år siden vedtok den jødiske paragrafen som forbød jøder å bo i Norge. Jeg håper at dette antisemittiske vedtaket vil bety slutten på partiet FrP, og ikke slutten på jødedommen i Norge, sier Elpeleg.

Ber Israel-venner forlate Frp

Han ber nå Israelsvenner i Frp om å forlate partiet.

On Elpeleg
On Elpeleg, Norsk-jødiske On Elpeleg

- Hvis noen betrakter seg som venn av den jødiske staten, kan han eller hun overhodet ikke godta forbud mot jødedommen i Norge eller andre land. Jeg ber alle Frp-politikere og tilhengere, som enten betrakter seg som venner av den jødiske staten eller av jøder, om å innse denne farlige utviklingen og om å forlate partiet før det er for sent, sier On Elpeleg.

Suzanne Aabel mener vedtaket viser en ignoranse og kunnskapsløshet blant Frp-politikere som de burde holde seg for gode til. Og noen reformasjon i jødedommen på pakten mellom Abraham og Gud, kan politikerne se langt etter, sier hun.

Suzanne Aabel
Skjermdump TV2/Underhuset, Suzanne Aabel i debatt

Forby i vei, og klapp en selv på skulderen med å være det første landet i Europa som tar et skritt nærmere tilstandene i det nazistiske Tyskland, fortsetter Suzanne Aabel.

Også Ervin Kohn, president for det jødiske samfunnet i Norge, ber folk om å stemme noe annet enn Frp:

«Jeg oppfordrer alle som ønsker at det fortsatt skal være organisert jødisk liv i Norge om å stemme på et annet parti enn FrP til høsten.», skriver han på twitter.

Hva om det fikk gjennomslag i stortinget?

Om et slikt vedtak fikk gjennomslag i stortinget, hva tror du det vil ha å si for norske jøder, On Elpeleg?

- Omskjæring er en veldig essensiell del av den jødiske identiteten, og et slikt vedtak vil uten tvil bety slutten på den «korte historien» til jødedommen i Norge. Hvis dette blir vedtatt ville jødene ha to alternativer: enten gjennomføre omskjæring på ulovlig måte og dermed bli betraktet som kriminelle, eller søke beskyttelse (asyl) i land som tillater jødedommen å eksistere.

Suzanne Aabel er ikke overrasket over vedtaket.

Nei, jeg vet hvordan folk som ikke har respekt for religion og religiøse motiver tenker. De bare føler og bruker «fornuft». Det er ikke rom for føleri i denne saken, fortsetter Aabel

Barnets beste

I omskjæringsdebatten trekker ofte motstanderne frem hensynet til barnet som et argument mot omskjæring.

- Det er ingen reell problemstilling. Omskjæring er like risikabelt som å ta hull i ørene på barn; vel og merke om det gjøres rett og av kyndige. Må praksisen under jorden kan det bli stygt, avslutter Suzanne Aabel.

On Elpeleg, som har studert medisinsk etikk, mener det er mange medisinske fordeler ved og omskjæres:

Det er en klar statistisk sammenheng mellom SOI (seksuelt overførbare infeksjoner), peniskreft og manglende omskjæring. Jeg kjenner norske leger som har blitt sendt til Afrika hvert år (i samarbeid med World Health Organisasjon) for å utføre omskjæring hos afrikanske barn for å forebygge AIDS, sier Elpeleg.

Han mener også at mange av motstanderne mot omskjæring er svært lite konsekvente om de ønsker å ta vare på barnet.

- Det er ganske ironisk at de som bruker (sped)barnets rett på selvbestemmelse, ofte er sterke tilhengere av abort. Hjernen og spinalnervesystemet til embryo og fostret er utviklet allerede i den 6. uken. Hvis de er så besatt med «retten til å bestemme over egen kropp», da bør de legge merke til at fjerning av en liten hud fra penisen skader ikke, mens knusing av fosters hode ender med at det dør, sier Elpeleg.

 

 

 

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett