Jødene i Kina kommer til Israel

Av ICEJ Press, 05.10.2016

Over 7000 kilometer fra Jerusalem ligger det lille samfunnet i Kaifeng i Kina, som aldri har mistet sin jødiske identitet.

AV ISABELLA HENKENJOHANN

I dag ønsker Kaifengs unge mennesker å få kontakt med sine jødiske røtter, og reise hjem til Israel. 27 år gamle Li Jing er den eldste av fem Kaifeng beboere som nylig gjorde Aliyah.

– Jeg har kjent siden jeg var veldig liten at jeg er en jøde, sier Li.

– Min far fortalte oss at våre forfedre kom fra Israel. Likevel, har jeg mye å lære. Da min far først fortalte meg hvem jeg var ble jeg fylt med stolthet. Men ble også litt rådvill. Jeg mener, hva betyr det å være jøde? I oppveksten gjorde Lis foreldre sitt beste for å beholde deres jødiske identitet.

– Vi holdt sabbaten og feiret alle helligdager  – Yom Kippur, Sukkot, Hanukkah, påske – alle i henhold til jødisk lov, sier hun. Selv isolert fra resten av diaspora-jødene, klarte de å bevare sin tro.

Historien om kaifengjødene begynte for 1000 år siden, da det første jødiske gruppen kom fra Persia eller India og slo rot i Kaifeng, en travel by ved en av de viktigste handelsruten.

Europeere visste ingenting om disse kinesiske jødene før i 1605, da en italiensk prest kom over en jøde fra Kaifeng som fortalte ham om deres blomstrende samfunn.

Samfunnet begynte å erodere ut i det 19. århundre, på grunn av assimilasjon og inngifte, men inneholder i dag ca 100 jødiske familier på til sammen omlag 500 personer, som i likhet med Li har gjenoppdaget sine jødiske røtter.

I 2010, kom de første syv menn fra Kaifeng til Israel og ble nye innvandrere. Seks år senere, kom det lykkeligste øyeblikk i Lis liv, da hun mottok sitt brev med tillatelse til å gjøre Aliyah. Når Li nå etablerer seg i sitt nye liv i Israel, er hun overbevist om hennes reise vil positivt påvirke de andre kaifengjødene.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding