Jødene i Kina kommer til Israel

Av ICEJ Press, 05.10.2016

Over 7000 kilometer fra Jerusalem ligger det lille samfunnet i Kaifeng i Kina, som aldri har mistet sin jødiske identitet.

AV ISABELLA HENKENJOHANN

I dag ønsker Kaifengs unge mennesker å få kontakt med sine jødiske røtter, og reise hjem til Israel. 27 år gamle Li Jing er den eldste av fem Kaifeng beboere som nylig gjorde Aliyah.

– Jeg har kjent siden jeg var veldig liten at jeg er en jøde, sier Li.

– Min far fortalte oss at våre forfedre kom fra Israel. Likevel, har jeg mye å lære. Da min far først fortalte meg hvem jeg var ble jeg fylt med stolthet. Men ble også litt rådvill. Jeg mener, hva betyr det å være jøde? I oppveksten gjorde Lis foreldre sitt beste for å beholde deres jødiske identitet.

– Vi holdt sabbaten og feiret alle helligdager  – Yom Kippur, Sukkot, Hanukkah, påske – alle i henhold til jødisk lov, sier hun. Selv isolert fra resten av diaspora-jødene, klarte de å bevare sin tro.

Historien om kaifengjødene begynte for 1000 år siden, da det første jødiske gruppen kom fra Persia eller India og slo rot i Kaifeng, en travel by ved en av de viktigste handelsruten.

Europeere visste ingenting om disse kinesiske jødene før i 1605, da en italiensk prest kom over en jøde fra Kaifeng som fortalte ham om deres blomstrende samfunn.

Samfunnet begynte å erodere ut i det 19. århundre, på grunn av assimilasjon og inngifte, men inneholder i dag ca 100 jødiske familier på til sammen omlag 500 personer, som i likhet med Li har gjenoppdaget sine jødiske røtter.

I 2010, kom de første syv menn fra Kaifeng til Israel og ble nye innvandrere. Seks år senere, kom det lykkeligste øyeblikk i Lis liv, da hun mottok sitt brev med tillatelse til å gjøre Aliyah. Når Li nå etablerer seg i sitt nye liv i Israel, er hun overbevist om hennes reise vil positivt påvirke de andre kaifengjødene.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!