Israelske arabere vil ikke bo i "Palestina"

Av ICEJ Press, 02.05.2020

Mange arabiske borgere i Israel protesterer på tanken om at deres områder skal bli del av en fremtidig palestinsk stat. De vi forbli israelere.

AV: Martin Gellein

Et av de mest overaskende forslagene i Trumps plan for fred innebærer at et område i Galilea bebodd av omkring 300.000 arabiske israelere vil kunne tilfalle en palestinsk stat. Området, som grenser mot «Vest-bredden» blir ofte kalt «triangelet.»

Araberne ønsker å forbli israelere av ulike årsaker. Noen fordi de opplever seg som fullverdige israelere, de er aktive deltagere i demokratier, avtjener verneplikt og så videre. For andre er det israelernes levevilkår som er årsaken, som er langt høyere enn i de autoritære PA-styrte områdene.

Da saken var oppe tidligere var den muslimske ordføreren Umm el-Fahm veldig tydelig på at araberne i byen ønsket å forbli israelere.

"Demokratiet og rettferdigheten i Israel er bedre enn demokratiet og rettferdigheten i arabiske og islamske land». Muslimsk ordfører i Israels største arabiske by.

Flere meningsmålinger foretatt de siste årene viser med all mulig tydelighet at en betydelig majoritet av arabiske israelere ikke ønsker å bli borgere i Palestina. Etter at Trumps fredsplan ble kunngjort brøt det ut omfattende demonstrasjoner i de arabisk-israelske byene i «triangelet.»  Israelske arabiske medier har, uten unntak, uttalt seg negativt om fredsforslaget. «Israelske arabiske synspunkter er like utvetydige som de er paradoksale,» skriver Jerusalem Post.

Mange israelske arabere bosatt i «triangelet» kjøper eiendommer i jødiske områder i Israel. Slik sikrer de seg mot risikoen for å bli en del av en palestinsk stat. Det samme fenomenet har lenge vært registrert i Jerusalem, hvor arabere flytter til jødiske områder som French Hill og Pisgat Ze'ev (områder PA anser som ulovlige israelske bosetninger, forresten).

Blant arabere som har flyttet til jødiske områder i Jerusalem er den anerkjente journalisten Khaled Abu Toameh. Han kaller seg humoristisk for "en arabisk nybygger."

Fenomenet drypper av ironi. De samme israelske araberne som sprer forakt for den jødiske staten og applauderer mord på jødiske kvinner og barn (det vil si ekstremistene som fungerer som deres parlamentariske representanter) håper også desperat på å forbli israelske borgere og vil ikke bo i Palestina.»

Kilde: Jerusalem Post 

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding