Israelsk spion dramatisk reddet ut fra Iran

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 02.11.2019

Israelsk, britisk og amerikansk etterretning samarbeidet om å få den israelske spionen ut av Iran og til trygge omgivelser. Men iransk etterretning var hakk i hel. Det skrev det britiske nyhetsmediet, Sunday Express i går.

BILDET OVER: Iranerne som ankom Lydd

For å forstå historien om den israelske spionen som ble reddet ut fra Iran, må vi gå noen år tilbake i tid. 

Helt siden årtusenskiftet har historien om Irans atomkraftverk vært brolagt med hemmelighold og brutte avtaler. Og på grunn av det, en stadig større mistenksomhet fra det internasjonale samfunn; spesielt vestlige land og Israel.

I 2012 ble lederen av en av de største atomkraftverkene i Iran, drept i et bombeangrep i Teheran. Motorsykler kjørte opp på siden av bilen han satt i og plasserte bomber på bildøren. Ingen har innrømmet å stå bak attentatet. Imidlertid har mistanken falt på Israel. 

I følge en artikkel i det britiske nyhetsmediet, Sunday Express, var en av Israels iranske agenter, involvert i angrepet. Det samme mediet skriver også at det er denne israelske agenten som nå er fraktet til Storbritannia.

Atomkraftverket Natanz i Iran
ISIS, Atomkraftverket Natanz i Iran

Mannen, en 47 år gammel Iraner, arbeidet som atomteknikker i Iran, og skal ha bistått i angrepet i 2012 som drepte lederen av atomkraftverket, Natanz. 

I Oktober 2018 skal denne mannen ha vært redd for at hans rolle skulle bli oppdaget.

I Oktober 2018 skal denne mannen ha vært redd for at hans rolle skulle bli oppdaget. I et samarbeid mellom USAs CIA, britiske MI6 og israelske Mossad, skal mannen i desember ha blitt hjulpet ut av Iran.

Iranske etterretningsagenter skal ha vært hakk i hel.

Mossad fikk ham ut av Iran og inn i Israel. Etter en debrifing fortsatte reisen ved hjelp av den britiske etterretningstjenesten, MI6.

Men flukten ble raskt oppdaget, og iranske etterretningsagenter skal ha vært hakk i hel på den 47 år gamle iranske atomteknikeren som i hast reiste gjennom Europa.

Ved Lydd
Dette er båten den israelske spionen skal ha brukt over den engelske kanal. 

«Dette var ikke uten utfordringer. Hans fravær ble raskt oppdaget, og vi ble informert om at en spesialenhet i den islamske revolusjonsgarden ble sent etter ham», sier en kilde til Sunday Express.

Den siste delen av flukten, over den engelske kanal, foregikk i gummibåt sammen med 11 andre iranske flyktninger.

Nyttårsaften 2018 ankom han Lydd i England. Der ble han raskt ført til et britisk sikkerhetshus og avhørt.

Deretter ble han ført til USA, hvor han nå skal befinne seg.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding