Israelsk minister med liten tillitt til Norge

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 01.17.2019

I en uttalelse i dag i sammenheng med en diskusjon om den internasjonale observatørstyrkens i Hebron i Judea og Samaria (TIPH), angrep Israels minister for offentlig sikkerhet Norge for å sponse boikott mot Israel.

«Det er ikke så rart med en styrke bestående av politifolk fra en fiendtlig islamsk stat som Tyrkia, pro-palestinske land som støtter boikott; slik som Sverige og Norge, som skaper problemer med IDF-soldater og politiet, som skaper friksjon med bosetterne, og samarbeider med radikale organisasjoner og fremmer delegitimering av Israel.», sa ministeren for offentlig sikkerhet, Gilad Erdan., ifølge det israelske nyhetsmediet Jerusalem Post.

I oktober 2018 publiserte den israelske organisasjonen NGO-monitor en stor og grundig rapport. Den viste at penger fra norske skattebetalere gikk til å støtte frivillige organisasjoner som er aktive i BDS mot Israe-bevegelsenl (Bevegelse som arbeider for boikott av Israel).

- Det er liten tvil om slike tilknytninger, sa pressetalsmann for NGOmonitor, Daniel Laufer, til ICEJ den gang.

Norsk UD benektet på sin side deler av beskyldningene.

«Utenriksdepartementet er kjent med rapporten fra NGO monitor. Utenriksdepartementet anser flere av påstandene fremsatt i rapporten som unøyaktige og grunnløse.», skriver pressetalskvinne i UD, Guri Solberg, i en e-post.

Den israelske ministeren ønsker at den israelske regjeringen skal hindre den internasjonale observatørstyrken, TIPH, i å fortsette sin aktivitet i Hebron.

«Det er helt rett av den israelske regjeringen å hindre fortsatt aktivitet til denne "midlertidige" styrken, som opptrer skadelig for Israel», uttalte Gilda Erdan tidligere i dag.

TIPH
TIPHs hjemmeside

Den siste måneden har det vært en heftig diskusjon om TIPHs fortsatte aktivitet i Hebron. Ikke bare på grunn av at det er land som Norge som står bak. Jerusalem Post skriver i en nyhetsartikkel i dag at kampanjen mot TIPH bygger på to spesielle hendelser. Begge hendelsene er filmet.

Den første hendelsen viser TIPHs rettsrådgiver som slår et 10 år gammelt jødisk barn i ansiktet. Den andre hendelsen viser en av TIPHs ansatte som ødelegger dekket til en jødisk mann bosatt i Hebron.

Avgjørelsen om TIPHs fremtid blir tatt om 14 dager.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer