Israel vil starte annekteringen av områder i Judea og Samaria

Av ICEJ Press, 01.29.2020

Ventetiden vil ikke være lengre enn prosessen knyttet til regjeringens interne godkjenning.

AV: Martin Gellein

Statsminister Benjamin Netanyahu hadde opprinnelig planlagt en avstemning for annektering av bosetninger i Judea og Samaria allerede søndag. Avstemningen i regjeringen er usatt av «tekniske årsaker,» knyttet til forberedelsene.

«Vi har til hensikt å bringe beslutningen om anneksjon inn for regjeringen så snart som mulig,» heter det i en uttalelse fra Netanyahus rådgiver, som understreker at regjeringen er avhengig av det israelske rettssystemets godkjennelse. Tirsdag uttalte statsadvokat Avichai Mandelblit at han ikke ville betrakte regjeringens beslutning om å annektere deler av Vestbredden som ulovlig.

USAs tidligere ambassadør i Israel, David Friedman, uttaler knyttet til den amerikanske fredsplanen, at Israel kan starte prosessen med annekteringene av bosetningene i Judea og Samaria umiddelbart. «Israel trenger ikke å vente i det hele tatt,» forklarer han. «Ventetiden vil være tiden det tar for dem å få den interne godkjenningen.»

Jared Kushner, Donald Trumps spesialrådgiver, uttaler at Trumps fredsplan «ikke forholder seg til verden slik den var i 1967, men ser på verden slik den er i 2020.» «Virkeligheten er at Israel allerede har bosatt seg i disse områdene, og de forlater dem ikke. Det har heller aldri eksistert noen avtale med intensjoner om at Israel skal gjøre det,» uttaler Kushner.

Maale Adumim. Den største jødiske bosetningen

Rådgiveren i Det Hvite Hus understreket at fredsplanen vil doble størrelsen på territoriet palestinerne disponerer i dag, og vil tillate palestinerne «å leve et bedre liv» - under forutsetning av at de kommer til forhandlingsbordet. En palestinsk stat kan bli dannet i morgen, «hvis de dukker opp til forhandlingsbordet og godtar de forskjellige vilkårene,» sier Kushner.

Om Jerusalem og Al-Aqsa-moskeen på Tempelplassen uttalte Kuhner at «muslimer og palestinere vil ha alle muligheter til å tilbe fritt der, så lenge de ikke drar dit for å oppfordre til vold, hat og ødeleggelse.»

Trumps «Deal of the Century» stiller altså ellers internasjonalt legitime krav til det palestinske lederskapet og åpner døren for at Israels kan annektere jødiske bosetninger i Judea og Samaria. Det palestinske lederskapet har avvist planen og oppfordret befolkningen til opprør. Israelerne er i ferd med å annektere områder som Oslo-avtalen inntil nå har forhindret dem å røre ved.  Det er knyttet stor spenning til palestinernes og arabiske og andre nasjoners reaksjoner på den forestående annekteringen.

Kilde: Jerusalem Post

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding