Israel venter spent på Trumps «Deal of the Century»

Av ICEJ Press, 01.20.2020

Trumps fredsplan kan gi en fordel for statsminister Benjamin Netanyahu i det forestående israelske valget.

AV: Martin Gellein

Det forventes at Donald Trump vil fastsette en dato for offentliggjørelsen av sin fredsplan i løpet av de nærmeste dagene. Det Hvite Hus vurderer i disse dager virkningene offentliggjøringen av planen kan ha både for det israelske valget 2. mars og det amerikanske presidentvalget i november, melder Jerusalem Post.

Trumps to-stats-løsning skal angivelig ikke bygge på grensene fra før 1967, slik mange fredsinitiativ har gjort de seneste ti-årene. I Israel spekuleres det i om forslaget vil innebære at Jerusalem skal forbli udelt, og en større åpning for israelske bosetninger og annektering av områder i Judea og Samaria (Vest-bredden).

Statsminister Benjamin Netanyahu har gitt valgløfter på å annektere deler av Jordan-dalen, og i forrige uke varslet israelske myndigheter om at de vil opprette flere nye naturreservater i Judea og Samaria. Trumps forslag til fred kan derfor gi økt oppslutning til Netanyahus kandidatur ved valget i begynnelsen av mars, melder Jerusalem Post.

I denne forbindelse gikk Jordans konge kraftig til angrep på Israel i en tale i EU-parlamentet i forrige uke. Kongen omtalte planene om annektering av områder på Vest-bredden som «en utenkelig løsning,» som vil ødelegge et hvert håp om en to-stats-løsning.

Områdene det vurderes å annektere er områder definert som C-områder i Oslo-avtalen fra 90-tallet. C-områdene er underlagt israelsk sivil og militær kontroll. C-områdene utgjør ca. 60% av de samlede palestinske territoriene.

Det er også knyttet spenninger til hvordan Storbritannias statsminister Boris Johnson vil stille seg til «Deal og the Century.» BBC meldte tidligere i januar at Johnson er åpen for å erstatte atomavtalen med Iran, med Trumps forslag: «Dersom vi skal kvitte oss med den, så trenger vi en erstatning. La oss erstatte den med Trumps forslag,» skal Johnson ha uttalt. Vil Johnson også gi sin støtte til «Deal of the Century?»

 

 

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding