- Israel opptrer med fasthet for å sikre sine grenser

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.03.2018

30000 innbyggere fra Gaza demonstrerte ved grensegjerdet mot Israel sist fredag. Om lag femten ble skutt og drept av israelske soldater. Israel hadde på forhånd varslet at de ville bruke ammunisjon om noen forsøkte å trenge gjennom grensegjerdet eller delta i voldelige handlinger.

-        Israel opptrer med fasthet for å sikre sine grenser, sa Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, dagen etter at 30 000 innbyggere fra Gaza deltok i en demonstrasjon ved grensegjerdet til Israel.

Netanyahu roste sine soldater for å ha sikret landets grenser slik at påskefeiringen i Israel kunne foregå fredfullt.

Tilknyttet terrororganisasjoner 

Om lag femten personer ble skutt av israelske soldater. 

Israel hadde på forhånd gjort det klart at forsvaret kunne ta i bruk ekte ammunisjon om noen forsøkte å komme gjennom grensegjerdet.

Hamas medlemmer
IDF, Dette skal være ti av de som ble drept under demonstrasjonen.

Elleve av de som ble skutt, var tilknyttet Hamas eller andre terrororganisasjoner. Det er offentliggjort bilder og navn av disse.

-        Alle de som ble skutt, deltok i voldshandlinger, sa talsperson for det israelske forsvaret, general Ronen Manelis.

Det rapporteres også om mange skadede. Men tallene og årsaken til skadene spriker mye. 

Bruk av ammunisjon varslet på forhånd

To dager før demonstrasjonene, sa sjefen for det israelske forsvaret at soldatenes instruksjoner var å bruke mye makt.

Eisenkot
IDF, Sjef for det israelske forsvaret, Generalløytnant Gadi Eisenkot.

«Instruksjonene er å bruke mye makt», sa sjefen for det israelske forsvaret, Generalløytnant Gadi Eisenkot, til den israelske avisen Yediot Ahoronot.

Eisenkot sa også at det blant annet ville bli satt ut hundre snikskyttere fra det israelske forsvaret langs grensen

Syv-åring sendt mot grensegjerdet

«Hamas sendte en syv år gammel jente mot grensegjerdet, IDF så umiddelbart at det var ei jente og fikk jenta tilbake til sine foreldre.» (IDF)

Kan bare være starten

Demonstrasjonen sist fredag var, ifølge organisatorene, starten på en bølge av demonstrasjoner som skal pågå frem til 15.mai. 14.mai 1948 var datoen da Israel proklamerte sin selvstendighet. 

Hamas har lovprist demonstrasjonen og planlegger seks uker til med protester. Hamas-lederen på Gaza, oppfordrer til å vise at «retten til å returnere» ikke bare er ett slagord.

-        Protestene markerer palestineres rett til å returnere til hele palestina, sa en av Hamas-lederne, Ismail Haniyeh, sist fredag.

-        Vi er her i dag for å proklamere at vårt folk ikke vil være enige i kun å bruke «retten til å returnere» som et slagord, sa Haniyeh.

Kilder: IDF talsmann, Statsminister Benjamin Netanyahu, AFP, Times of Israel, Maannews, Ynetnews, JPost, youtube,

 

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding