Israel bekrefter at de palestinske myndighetene har avsluttet sikkerhets-samarbeid

Av ICEJ Press, 05.22.2020

Som respons på Israels planer om å erklære suverenitet over jødiske bosetninger i Judea og Samaria har palestinernes styresmakter brutt alle bånd med Israel.

AV: Martin Gellein

Israelske myndigheter bekreftet torsdag at de palestinske myndighetene har gjort alvor av truslene om å kutte alt samarbeid. Palestina-arabernes myndigheter har nå avsluttet alt sikkerhets-samarbeid med Israel.

I tillegg til sikkerhets- og etterretningssamarbeid mellom det israelske militæret og de palestinske sikkerhetsstyrkene, ble også sivile bånd mellom Israel og PA kuttet.

PA-president Mahmoud Abbas kunngjorde tirsdag at palestinerne ikke lenger er bundet av avtaler inngått med Israel og USA, med henvisning til den nye regjeringens plan om å erklære israelsk suverenitet over nye områder etter 1. juli.

I årevis har Abbas ved flere anledninger kommet med lignende trusler, men aldri fulgt dem opp.

Få timer før Israel bekreftet bruddet, møtte PA-statsminister Mohammad Shtayyeh lederne for de palestinske sikkerhetsstyrkene.

«Israels planer om å annektere deler av Vestbredden utgjør en eksistensiell trussel mot det palestinske nasjonale prosjektet og slutten på to-statsløsningen,» sa han ifølge PAs offisielle nyhetsbyrå Wafa.

Shtayyeh anklaget Israel for “å bryte internasjonal lov og å bryte alle avtalene som er inngått med oss. Vi vil ikke lenger overholde disse avtalene,» uttalte palestinernes statsminister.

Ifølge avisen Haaretz har de palestinske sikkerhetsstyrker trukket seg tilbake fra B og C områdene til A-områdene, som er under full PA-kontroll. Områdene er definert gjennom Oslo-avtalen og har siden avtalens inngåelse regulert sikkerhets-samarbeidet mellom partene.

Fatah delte torsdag en video på Twitter som angivelig viser palestinske sikkerhetsstyrker som forhindrer israelske soldater fra å komme inn i Hebron.

 

Kilde: The Times of Israel.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding