Israel anklaget for angrep på flybase i Syria i natt

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.09.2018

Russland og Syria anklager Israel for å stå bak angrep på en flybase i Syria. Israel har ikke bekreftet eller benektet anklagene.

USA og Frankrike benekter anklager

Natt til i dag, skal en større flybase nær Homs i Syria, ha blitt utsatt for ett rakett-angrep. Syria anklaget først USA og Frankrike for å ha stått bak angrepet. Begge disse landene har benektet dette.

Sees i sammenheng med kjemisk angrep for noe dager siden

Anklagene mot disse, kom etter at det, for noen dager siden, skal ha blitt utført et kjemisk angrep på sivilbefolkningen i Syria. USA og andre land har anklaget Syria for å stå bak, og har sagt at de vil holde de som står bak ansvarlige.

USA anklager også Russland og Iran for å være delaktige i det kjemiske angrepet i kraft av at de støtter det syriske regimet.

Russland mener Israel står bak

Nå har Russland anklaget Israel for å være ansvarlige for angrepet mot flybasen ved Homs. Også Syria mener nå at Israel sto bak.

I følge rapporter ble fjorten mennesker ved flybasen drept. Blant dem både syrere og iranere. Imidlertid skal også russerne ha større styrker i området.

Det var fra denne basen Israel mente en iransk drone var sendt fra i februar.

Israel har innrømmet å ha utført over hundre angrep i Syria og på grensen mellom Libanon og Syria de siste årene. 

Bakgrunnen er israelsk frykt for at Hezbollah skal få hånd på avanserte våpen og at Iran skal få militært fotfeste i Syria.

Tidligere har det vært en slags overenskomst mellom Israel og Russland knyttet til disse angrepene, og Russland har ikke anklaget Israel i ettertid. 

Det er nytt at Russland anklager Israel.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding