Iransk etterretning nå på EUs terrorliste

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 01.10.2019

Tirsdag uttalte den danske utenriksministeren at den iranske etterretningstjenesten er satt på EUs terrorliste. Iransk etterretning skal ha stått bak flere drapsforsøk i europeiske land. Pro-israelske organisasjoner skal også ha vært under overvåkning.

«Vedtaket! Etter en massiv innsats fra Danmark og partnere, har EU nettopp vedtatt terrorsanksjoner imot iransk etterretningstjeneste etter attentater og planer i Europa og Danmark. En stor dag for en resolutt dansk og europeisk utenrikspolitikk», skriver den danske utenriksministeren, Anders Samuelsson, på twitter.

Dette innebærer også at Iransk etterretnings finanser vil bli frosset.

I høst bisto israelsk etterretning Danmark i å avverge et terrorangrep rettet mot flere iranske dissidenter bosatt i Danmark.  

For ganske nøyaktig ett år siden på pågikk en storstilt jakt etter iranske spioner i Tyskland. I flere måneder overvåket Tysk etterretning 10 iranerne. Iranerne skal ha vært spesielt interessert i israelsk og jødiske mål, skriver det israelske nyhetsmediet, Times of Israel. Også i denne saken skal israelsk etterretning ha vært involvert i avsløringen.

På tirsdag uttalte Nederlands utenriksminister, Stef Blok, at Iran sto bak drap på to iranske dissidenter,  og at Iran skal ha leid kriminelle gjenger for å utføre drapene.

Begge disse dissidentene skal ha vært aktive i motstanden mot det iranske regimet. En av de var av Iran anklaget for å ha stått bak et bombeangrep i Tehran i 1981. Ayatollah Khomeinis nestleder ble drept i angrepet.

I juni i år ble også flere iranere arrestert for forsøk på å bombe en demonstrasjon mot det iranske regimet i Paris.

Også her var israelsk etterretning delaktige i å stoppe attentatet.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer