Iransk aggresjon og israelsk reaksjon

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 02.12.2018

10. februar ble en drone skutt ned i israelsk luftrom. Ifølge israelske myndigheter var dronen iransk. Kort tid etter, angrep det israelske flyvåpenet basen hvor dronen skal ha vært sendt fra. Et israelsk fly ble rammet av luftvernskyts. For Israel ble hendelsen nok et bevis på viktigheten av å stoppe iransk tilstedeværelse i Syria.

- Jeg har over tid advart mot Irans militære forskansning i Syria. Iran bruker syrisk territorium for å angripe Israel, med et uttalt mål om å ødelegge oss, sa Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, i en tale like etter at dronen var skutt ned.

Litt senere samme dag angrep Israelske jagerfly basen hvor dronen var sendt fra. Et israelsk fly ble rammet av syrisk luftvernskyts i angrepet. Piloten lyktes å føre flyet tilbake til Israelsk luftrom. Flyet styrtet, men piloten og navigatør klarte å skyte seg ut. Piloten ble hardt skadet, men overlevde.

Som en respons på det nedskutte flyet, angrep Israel flere mål i Syria. Ifølge israelske myndigheter skal disse målene være knyttet til Iran.

Etter at krigen i Syria mer eller mindre er avsluttet, har USA sagt at de ønsker at alle utenlands styrker og krigere skal trekkes ut av Syria.

I november 2017 uttalte Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov at Russland ikke så for seg en tilbaketrekning av pro-iranske grupper. Han sa også at:

- Irans tilstedeværelse i Syria er legitim, sa Russlands utenriksminister.

For Israel er dronen som ble skutt ned et bevis på at Israel har hatt rett i sine advarsler mot en iransk tilstedeværelse i Syria.

- Dette demonstrerer at israelske advarsler har vært hundre prosent korrekte. Israel holder Iran og det syriske vertskapet ansvarlig for dagens aggresjon, sa statsminister Netanyahu på lørdag.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Sommerstevnet 2018

Program

Påmelding løvhyttefesten 2018 korttur

Påmelding løvhyttefesten 2018 - korttur