- Internasjonalt samarbeid nødvendig for å stoppe terror

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.18.2017

De fleste av oss forstår hvor viktig det er at en institusjon som banken vår, og viktige hemmeligstemplede dokumenter er sikret mot hackeangrep. Vi ønsker også at terrorister blir stoppet før handlinger blir utført. I dag hadde Norsk utenrikspolitiske institutt (NUPI) besøk av en tidligere høyere israelsk etterretningsoffiser. Emne: cyberforsvar.

Ephraim Lapid, General, doktor i statsvitenskap og en tidligere høyere etterretningsoffiser i det israelske forsvaret, besøkte i dag NUPI for å fortelle om israelske erfaringer med cyberforsvar.

Han har også blant annet skrevet boken «Israel's Silent Defender: An Inside Look at Sixty Years of Israeli Intelligence». 

På grunn av sin utsatte situasjon med mange fiender, blir Israel av mange sett på som ett land med en spesiell kunnskap og erfaring på området. 

- Dette gjør hans besøk spesielt interessant for oss. Temaet passer godt med våre forskningstemaer, og Lapid har et solid faglig omdømme på dette området, sier Åsmund Weltzien, kommunikasjonssjef ved NUPI.

De siste tiårene har problemstillinger knyttet til cyberforsvar stadig blitt viktigere. Russland er anklaget for å ha grepet inn i det amerikanske valget gjennom internett, etterretningsorganisasjoner blir stadig utsatt for trykk fra samfunnet om å finne terrorister før de angriper, og banker må hele tiden berolige sine kunder om at sparepengene deres er trygge og at personopplysninger ikke kommer på avveie. 

Behandler store mengder data

Hver dag samler israelske datamyndigheter inn åtti millioner dataspor, ifølge Lapid..

- Dette skal brytes ned til om lag åtti dataspor. Nedbrytningen er ikke en matematisk prosess, men behandling av data med mange kriterier. Vi har svært profesjonelle og motiverte folk til å arbeide med dette, sier fortsetter lapid.

Internasjonalt samarbeid nødvendig for å stoppe terror

Israel har mange fiender. Og generalen ga publikum et godt innblikk i israelske hoved-etterretningsmål som terror, Gaza, Westbredden (Red: Judea og Samaria), Hezbollah, Raketter, «lone terror», missiler, Iran, Syria, Libanon, stabilitet i Jordan og Egypt, PAs fremtid, regionalt fredsinitiativ, Russland, USA og Kina.

- Vi må ta hånd om saker de fleste land ikke trenger å forholde seg til. Alt fra kniver (Red: knivterroren i Israel) til atomavtaler (Red: Iran), fortsetter han.

De siste årene har Europa opplevet flere grusomme terrorangrep fra islamske terrorister. Senest i går ble Europa igjen rammet. I Barcelona er minst fjorten drept og over hundre skadet etter at terrorister kjørte ned fotgjengere med en varevogn.

- Slike angrep har noen fingeravtrykk. Men man må bruke mye ressurser på å finne ut hvem som står bak angrepet, sier Lapid.

Et av hovedpoengene til den israelske generalen, var også at det er svært viktig med internasjonalt samarbeid i slike saker, og at forskjellige lands etterretningsorganisasjoner kan sitte med viktig informasjon. 

- Israel som mange andre står ikke alene – vi opplever at vi må involvere andre land i våre forberedelser, og vi samarbeider med over 100 etterretningssamfunn rundt om i verden. Noen ganger gjør vi operasjoner sammen, andre ganger utveksler vi info. En person som for eksempel er i mekka, snakker med folk i mekka, men kan utføre handlinger i Barcelona. Det krever at vi samarbeider, sier Ephraim Lapid.

Grenseløse angrep

Han forteller at mange av dagens konflikter ikke har noen grenser.

- Terrorisme er uten grenser. Vi snakker i dag om f.eks ISIS – vi har ingen å snakke med – slik som med PA – det gjør det ekstra vanskelig, sier Lapid.

 

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer