- Ikke irrelevant å høre hva Bahareh Letnes står for

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.25.2019

Det har vært mye diskusjon om Bahareh Letnes etter at hun uttalte seg svært positivt om Iran og svært negativt om Israel på TV2. Etter uttalelsene mener også noen at TV2 ikke burde latt henne slippe til på denne måten.

Sist søndag var tidligere FrP topp, Per Sandberg og kjæresten, Bahareh Letnes, gjester under avisrunden på TV2 nyhetsmorgen.

Under sending uttalte Letnes at Iran er det landet som først og fremst vil skape fred i Midtøsten. Og de investerer så mye penger og energi for å skape fred i Midtøsten, fortsatte hun.

Bahareh Letnes
Skjermbilde TV2, Bahareh Letnes

Hun sa også at presteskapet i Iran oppfører seg mye bedre enn Israel, USA og Storbritannia som står bak krigen i Yemen, i Libya, i Afghanistan, i Irak og i Syria.

- Alle disse krigene er det nemlig USA, Israel og Saudi Arabia som står bak, sa hun

Hun mente også at Midtøsten er et sted for muslimer, og at Israel er fiender av dem.

Midtøsten er et område for muslimer

- For det første, Midtøsten er et område for muslimer. Den eneste staten som ikke er muslimsk der, er Israel. Israel er det landet som er fiende av muslimer, sa Letnes.

Uttalelsene hennes skapte stor debatt i sosiale medier. Noen, som Ervin Kohn, leder i det mosaiske trossamfunnet i Oslo, stilte spørsmål ved om hun ikke burde blitt beskyttet mot sine egne uttalelser.

Mens for eksempel Espen Ottosen, infoleder i NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband) syntes det var «mer enn rart at tv2 lar henne fremstå som en ekstremt ensidig utenrikskommentator — eventuelt talsperson for Iran.»

Karianne Solbrække
TV2, Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV2

TV2 forklarer til ICEJ hva som lå til grunn for at Bahareh Letnes og Per Sandberg var invitert til studio.

De er et kontroversielt og mye omtalt par som folk er interessert i

- Sandberg og Letnes var invitert fordi han fortsatt er aktuell som avgått statsråd, og de begge deltok i denne sesongens «Skal vi danse». De er et kontroversielt og mye omtalt par som folk er interessert i, sier Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV2.

Hun mener også at TV2s journalistene i studio gjorde en god jobb med å utfordre intervjuobjektet

våre programledere er i full stand til å utfordre intervjuobjekter som har kontroversielle standpunkter

- Vi inviterer ikke til debatt, eller henter inn motstemmer - fordi våre programledere er i full stand til å utfordre intervjuobjekter som har kontroversielle standpunkter. Det skjer jevnlig at gjester sier ting som ikke alle er enig i, sier Solbrække.

Samtidig sier hun at ikke alt gikk som planlagt i Avisrunden, programmet som Letnes og sandberg var med på.

Jeg mener ikke det er irrelevant å høre hva Letnes står for, med tanke på den rollen hun har fått i norsk offentlighet.

- Denne Avisrunden ble ikke helt som den var planlagt i utgangspunktet, og det skjer jevnlig når man jobber med live-tv. Det ble mange påstander og beskyldninger, som får stå for Letnes sin regning: Jeg mener ikke det er irrelevant å høre hva Letnes står for, med tanke på den rollen hun har fått i norsk offentlighet. Jeg mener programlederene våre gjorde en solid jobb med å vekte og konfrontere hennes påstander, avslutter TV2 nyhetsredaktør-

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Se

29. Sept – 7.okt

Påmelding