Ifølge tysk etterretning kjøper Iran teknologi til masseødeleggelsesvåpen

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 06.04.2019

For andre år på rad skriver tyske sikkerhetsmyndigheter at Iran forsøker å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen. Politiets sikkerhetstjeneste i Norge nevner ikke Iran som en risiko i årets rapport.

Nylig rapporterte de tyske sikkerhetsmyndighetene (tilsvarende Politiets sikkerhetstjeneste i Norge) i to av Tysklands delstater, at Iran forsøker å skaffe seg teknologi til bruk i masseødeleggelsesvåpen.

Det israelske nyhetsmediet Jerusalem Post har gått gjennom en 200 siders rapport fra sikkerhetsmyndighetene i den tyske delstaten Mecklenburg-Vorpommern. 

"...involvert i ulovlige anskaffelser ved å benytte seg av globalt orientert konspirerende næringsvirksomhet og kommersielle strukturer." 

I sammenheng med ulovlig spredning av atom-, biologiske-, eller kjemiske våpen står det blant annet følgende om landene Pakistan, Nord-Korea, Syria og Iran: «Etterretningstjenesten i disse landene er på mange måter involvert i ulovlige anskaffelser ved å benytte seg av globalt orientert konspirerende næringsvirksomhet og kommersielle strukturer.» 

Like før rapporten fra Mecklenburg-Vorpommern ble publisert, publiserte den tyske delstaten delstaten Bavaria en liknende rapport.

Handelen ble avverget takket være tysk politi.

I rapporten står det, ifølge Jerusalem Post, at iranske myndigheter har forsøkt å handle en maskin som kan produsere kjøretøy for oppskyting av missiler. Ifølge rapporten gjorde ikke Iran handelen på redelig måte, men forsøkte å gjøre det gjennom et selskap i Malaysia. Handelen ble avverget takket være tysk politi.

Også i fjor utgjorde Iran en trussel

For et år siden publiserte delstaten Baden-Württemberg en rapport med liknende informasjon:

«Iran fortsatte [i 2017] likhet med Pakistan og Syria sin innsats for å skaffe seg fordeler og kunnskap som brukes til utvikling av masseødeleggelsesvåpen og til å optimalisere missilsystemer som korresponderer med masseødeleggelsesvåpen», står det i rapporten.

Ikke med i norsk trusselvurdering

Hvert år publiserer Politiets sikkerhetstjeneste i Norge (PST) en trusselvurdering. I rapporten utgitt i 2018 var Iran nevnt som en risiko i forbindelse med anskaffelse av masseødeleggelsesvåpen. I år er Iran fjernet fra rapporten.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer