ICEJ til stede under høytidelig seremoni til minne om holocaust

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.27.2017

Med alle israelske samfunnstopper til stede, ble den nasjonale minnedagen for holocaust markert på Yad vashem sist mandag. ICEJs norske direktør, Dag Øyvind Juliussen, var tilstede på den spesielle minnemarkeringen. – Jeg ser det som en stor ære å bli invitert til denne seremonien, sier Juliussen.

I ett minutt fra klokken ti på formiddagen sist mandag, lød et sterkt signal over hele Israel. Hvert år er tidspunktet det samme. Under den tiden står hele samfunnet stille.

På motorveiene stopper trafikken, og alle går ut av sine biler for å minnes jødiske drepte og helter under den annen verdenskrig.

Dette er også starten på en høytidelig seremoni på minnesmerket for holocaust i Jerusalem, Yad vashem.

Det var en gripende opplevelse å være med på den årlige minnemarkeringen for Holocaust, Yom HaShoah ved Yad vashem. Budskapet til denne institusjonen blir bare viktigere etter som årene går, sier Juliussen.

Han forteller at det pågår en kontinuerlig debatt om svært mye i Israel, men at det er en institusjon ingen rør ved, og det er minnesmerket Yad vashem.

- Hit kommer presidenter og ministre, og ulike statsbesøk i Israel. Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem står i et unikt partnerskap med denne institusjonen og er blant annet med og støtter Christian Desk eller også kalt Christian Friends of Yad Vashem, forteller han videre.

Under seremonien la blant annet Israels statsminister ned blomsterkrans til minne om de jødiske ofrene under annen verdenskrig.

Statsminister Netanyahu
Benjamin Netanyahus facebookside, Statsminister Benjamin Netanyahu legger ned krans under markeringen

Men også Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem fikk legge ned en krans.

Jeg regnet det som en stor ære å bli invitert til denne seremonien og få legge ned krans på vegne av millioner av kristne under denne seremonien, forteller Dag Øyvind Juliussen.

Dag Øyvind Juliussen Yad vashem
Yad vashem, Dag Øyvind Juliussen og Juha Ketola legger ned krans på vegne av millioner av kristne

Den norske direktøren blir svært grepet av dette folkets kamp for å overleve opp gjennom historien.

- Noe av det som griper meg særskilt er kampen dette folket og denne nasjonen har kjempet for å overleve gjennom historien. Holocaust er et uttrykk for dette, fortsetter han.

Vi er alle vitner til både jøde- og Israelshat også i våre dager. Jeg har tatt en beslutning om at jeg ikke skal være en taus tilskuer til dette. Jeg vil være med å gjøre en forskjell. Dette er noe alle kan være delaktig i, avslutter han.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!