ICEJ – hjulpet jøder hjem i 25 år

Av ICEJ Press, 11.12.2015

Av Howard Flower

For tjuefem år siden, den 28. mai 1990, i de tidlige morgentimer, landet det første flyet med sovjetiske jøder; sponset av kristne, på Israels Ben Gurion Airport. Når de trette nye innvandrerne steg ut av El Al fly, gjorde de det til lyden av frydefulle kristnes velkomstsang. Mange brøt i gråt.

Flyturen ble unnfanget og organisert ved den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalems (ICEJ) nasjonale styremøte i Finland tidligere det samme året. ICEJ var den første kristne organisasjonen som startet Aliyah-arbeid. Andre var fremdeles i bønn for å tenke ut hvordan de kunne hjelpe. Ved slutten av 1990-tallet, hadde ICEJ sponset 53 fulle fly og brakt mer enn 15 000 Olim (jødiske emigranter til Israel) hjem.

I 1989 hadde ikke Sovjetunionen diplomatiske forbindelser med Israel, og det var ingen direktefly mellom de to landene. Dr. Ulla Järvilehto, en lege og medlem av det finske parlamentet, søkte derfor offisiell tillatelse fra regjeringene i Finland og Israel for å bringe de russiske jøder til Israel gjennom sitt land. Ulla ble grunnleggeren av ICEJ i Finland. Gjennom årene har hun jobbet utrettelig for å etablere og opprettholde det finske transitt-programmet.

Den finske transitt

10 mars 1990, ble den finske Aliyah-ruten offisielt åpnet med godkjenning av begge regjeringer. Ruten har vært åpent siden, selv når andre ruter ble nedlagt under Golfkrigen i 1991. I 25 år har busser forlatt St. Petersburg tidlig på morgenen for å bringe jødiske familier til kristne hjem i Finland. De finske troende har tatt godt vare på dem og velsignet dem på mange måter. Israelske tjenestemenn har bemerket at de fleste Olim som ankommer Israel ser veldig slitne ut, med unntak av de som kommer gjennom Finland. De lander i Tel Aviv uthvilt, glade og full av optimisme.

Hittil har om lag 117 000 jøder blitt hjulpet av ICEJ på en eller annen måte på sin vei til Israel. Mer enn 45 millioner dollar har blitt brukt på å bringe Guds utvalgte folk hjem. Som en følge av den fallende russiske økonomien på grunn av lave oljepriser og nedfall fra den ukrainske borgerkrigen, er den finske ruten i dag svært aktiv igjen.

Arbeidet fortsetter med jøder fra Russland, Ukraina, Hviterussland, Usbekistan, og de baltiske landene. Akkurat som i de tider da mange jøder reiste fra Sovjet, har ICEJ svart på forespørsler om hjelp. I praksis har Aliyah gjennom den finske ruten nå steget til det høyeste nivået på ti år, og russisk Aliyah har mer enn doblet seg de siste årene.

Den spede begynnelse

Mitt første besøk til Russland var en fantastisk opplevelse som virkelig åpnet øynene mine. Jeg ankom Moskva bare tre måneder etter den offisielle slutten på Sovjetunionen. Dette var den 31. desember 1991 – for nesten 25 år siden. Det syntes å være en mangel på lyspærer i Russland på den tiden. Moskva var et veldig mørkt sted. Selv bilene brukte kun parkeringslys om natten. Butikkene hadde ikke mye mat, og frokosten på hotellene var ganske magre.

Innen oktober 1992 ble jeg fastboende i Russland. Ved enhver anledning, snakket jeg med jøder om Israel. De fleste av dem var allerede klare til å reise til Israel.

I den nordvestlige regionen i Russland begynte et ICEJ-team reklamere i unådde byer. Radio-, TV- og avisannonsering var fortsatt relativt billig i Russland, og gjennom dette arbeidet ble mange mennesker involvert. Vi annonserte ruten gjennom Finland, som fremdeles var åpen. Det var mange finske kristne som ventet på å hjelpe de russiske jødene på veien hjem.

I dag kommer flertallet av jøder til Israel fra Vesten. Gjennom de siste 12 årene, siden 2003, har mer enn 5000 av dem blitt hjulpet av ICEJ på deres reise hjem. De flytter til Israel fra Nord- og Sør-Amerika, samt Europa. I 2010 utvidet ICEJ «Aliyah fra vesten programmet», til også å sponse reiser fra Sverige og Frankrike. I begge disse landene er den økende bølgen av muslimsk antisemittisme årsaken til denne hjelpen.

Aliyah-tallene har steget raskt de siste årene på grunn av krig og anti-semittisk aggresjon rundt om i verden. Den Internasjonale Kristne Ambassade i Israel fører an i å hjelpe mange flere jøder hjem til sine fedre forfedres land.

 

Om du ønsker å være med i ICEJs arbeid for å hjelpe jøder til Israel, kan du støtte oss økonomisk på SMS ved å sende ICEJ<mellomrom>beløp til 2377. Eller du kan gå inn her eller her.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer