I dag møtes president Abbas og president Trump

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.03.2017

I kveld, norsk tid, møter president Trump president Abbas i det hvite hus. Det er ikke de største forventningene blant fremtredende palestinere.

Vi vil ikke akseptere noen løsning som ikke inkluderer en stat langs 1967-linjene og Øst-Jerusalem som en fremtidig palestinsk hovedstad, sa president Abbas til en gruppe palestinere i Washington i går, ifølge det israelske nyhetsmediet Jerusalem Post (Jpost).

Trump har tidligere sagt at han ikke vil henge seg opp i en tostatsløsning, men går gjerne for en enstatsløsning om partene er fornøyd med det.

Fremtredende palestinere har generelt ikke de store forventningene til møtet. I en artikkel i Jpost, uttales det blant annet at rådgiverne som Trump omgir seg med i Midtøsten-spørsmål, forteller at presset kommer til å være på palestinerne, ikke Israel.

Andre er noe mer positive. De mener dette er en mulighet for Abbas til å få det palestinske synet på saken, frem til en amerikansk president som virker ensporet i favør av Israel.

Flere republikanske senatorer har bedt Trump ta opp palestinernes store økonomiske støtte til palestinske terrorister som sitter fengslet i israelske fengsel.

Et annet spørsmål er flyttingen av ambassaden. I går sa visepresident Mike Pence at president Trump fortsatt seriøst vurderer å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

Tidligere tjenestemann i det hvite hus, Dennis Ross, mener, ifølge det israelske nyhetsmediet Times of Israel, at avstanden mellom palestinere og israelere er større enn noen gang før.

I mitt hode, og jeg har arbeidet med dette i 30 år, tror jeg aldri den har vært større.

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett