Hvem som får mandat til å danne ny israelsk regjering avgjøres trolig innen onsdag

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.23.2019

Israels president vil i løpet av førstkommende onsdag sannsynligvis si hvem som får oppgaven med å danne ny regjering i Israel. For øyeblikket har sittende statsminister flest støttespillere bak seg i knesset.

De to statsministerkandidatene i Israel, Benny Gantz og Benjamin Netanyahu, vil i løpet av førstkommende onsdag trolig få vite hvem av dem som får mandat til å danne ny regjering i Israel.

Mandatet gis av den israelske presidenten, Reuven Rivlin.

Det foregår nå nervøse sonderingssamtaler mellom de ulike partiene i Israel, som nå er delt inn i to blokker og en eventuell joker.

På den ene siden står partiet «Blue and White» med statsministerkandidat Benny Gantz. Gantz får støtte av partiene Labour, Democratic Union og store deler av den arabiske blokken. Men et av de arabiske partiene holder seg foreløpig utenfor, og bidrar dermed til at statsminister Benjamin Netanyahus blokk er den største.

Bak Netanyahus statsministerkanditatur, står partiene Yamina, Shas og United Torah Judaism.

Av de 120 setene i det israelske stortinget, knesset, fikk den nåværende blokken til Netanyahu 55 seter. Blokken til Benny Gantz har for øyeblikket 54.

Imidlertid er det lite som skal til før dette vipper i en annen retning. Partiet til Avigdor Liberman, Yisrael Beytenu, støtter for øyeblikket ingen av blokkene. Om det skulle endre seg, vil det bety 8 seter i Knesset, og dermed gi et stort flertall til en av blokkene.

Mange i Israel har også et ønske om at Netanyahu og Gantz skal stå sammen. Netanyahu har foreslått dette, mens Gantz har avslått.

President Reuven Rivlin har innkalt begge statsministerkandidatene til et møte i kveld. Han ønsker, ifølge det israelske nyhetsmediet, Ynetnews, å presse partene til å danne en enhetsregjering.

Vi står nå foran noen svært spennende dager i israelsk politikk.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding