Hamas holder mentalt syk israeler i fangenskap

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.06.2019

I fem år har Hamas holdt den mentalt syke Avera Mengistu i fangenskap. Nå kjører israelske myndigheter en storstilt aksjon i sosiale medier der de blant annet ber om at Mengistu settes fri.

Brev fra Jason Greenblatt
Brev fra USAs spesialutsending for fred i Mistøsten, Jason Greenblatt, til FNs generalsekretær.

De siste årene har blant annet USAs spesialutsending for fred i Midtøsten, Jason Greenblatt, engasjert seg i saken. Senest i slutten av august skrev han et brev til FNs generalsekretær. Og FNs spesialutsending for Midtøsten, Nickolay Mladenov, har ytret sin bekymring for saken foran FNs sikkerhetsråd.

Nå kjører israelske myndigheter en storstilt kampanje i sosiale medier der de ber om at Avera Mengistu settes fri. For hverken familie eller andre har hørt fra ham. Den eneste informasjonen som er gått ut fra Gaza, er at Mengistu sitter i fangenskap.

«I 5 år har Hamas-terrorister holdt Avera Mengistu i fangenskap. Avera, en israelsk sivilist med spesielle behov, blir holdt i strid med alle humanitære normer. Det internasjonale samfunn må handle for å sette Avera fri, sammen med en annen israelsk statsborger, og kroppene til 2 IDF-soldater.», skriver det israelske utenriksdepartementet på twitter.

Avera Mengistu er en uskyldig sivilist med spesielle behov. Denne helgen markeres det femte året han blir holdt som gissel av Hamas-terrorister.

Det samme gjør en rekke av de israelske ambassadene og ambassadørene rundt om i verden, og lederen for israelsk UD, Yuval Rotem.

«Avera Mengistu er en uskyldig sivilist med spesielle behov. Denne helgen markeres det femte året han blir holdt som gissel av Hamas-terrorister. Hvert liv betyr noe. Avera fortjener å være fri. Han trenger medisinsk behandling. Si nei til hat, ja til frihet. Ta med Avera hjem, familien trenger ham.», skriver Rotem.

Det internasjonale samfunnet må stoppe denne ufølsomme likegyldigheten og snakke om dette.», skriver Greeenblatt på twitter.

Men det er ikke bare Avera Mengistu som er i fangenskap hos Hamas på Gaza. Der sitter også Hisham al-Sayed. Heller ikke ham har noen hørt fra.

Fire israelere som holdes hos Hamas
Hadar Goldin, Oron Shaul, Hisham al-Sayed og Avera Mengistu.

 

I tillegg har Hamas holdt kroppene til de to israelske soldatene Hadar Goldin og Oron Shaul i sin varetekt siden krigen i 2014.

«På svært uvennlig og stygg måte holder Hamas de israelske soldatene Hadar Goldin og Oron Shaul som forhandlingsbrikker, og har fengslet israelske sivile Avraham Mengistu og Hisham al-Sayed. Det internasjonale samfunnet må stoppe denne ufølsomme likegyldigheten og snakke om dette.», skriver Greeenblatt på twitter.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på ICEJs påsketur for hele familien

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

25-28 juni

Mer