Guatemalas president får gjev ICEJ-pris for ambassadeflytting

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.08.2018

16. mai kommer Guatemalas president, Jimmy Morales, til Jerusalem i sammenheng med at landet flytter sin ambassade til byen. For denne flotte historiske handlingen, vil Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem samtidig overreke Kyrosprisen til ham.

«Vi er veldig begeistret over at nasjonene endelig begynner å komme tilbake til Jerusalem, med USA og Guatemala som de første,» sier ICEJs president, Dr. Jürgen Bühler.

Jimmy Morales
Twitter profil, Jimmy Morales, Guatemalas president.

Samtidig som Guatemala flytter sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem den 16. mai, overrekkes Kyrosprisen til Guatemalas president, Jimmy Morales.

«Og det er svært passende at vi viser respekt til de nasjonale lederne som har viser mot og moralsk ledelse ved å sette i gang denne historiske tilbakeflyttingen til Israels hovedstad, Jerusalem.»

Kyrosprisen ble opprettet i 2017 da USAs president, Donald Trump, offisielt deklarerte Jerusalem som Israels hovedstad og samtidig besluttet å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Prisen er oppkalt etter Kyros, som var konge i Persia for flere tusen år siden. Kong Kyros blir av mange i dag husket for sin tolerante holdning og handlinger til hjelp for religiøse og etniske minoriteter. 

I bibelen er kong Kyros kjent som kongen som igangsatte jødenes tilbakekomst til Jerusalem, etter at Gud selv talte til ham, for igjen å bygge opp byen og Guds tempel. Kong Kyros ble profetert om ved navn lenge før han ble født.

I 1879 ble det gjort et arkeologisk funn i Irak. Funnet, var en sylinder, med en erklæring hvor han gir religiøse minoriteter i sitt rike, lov til å bygge opp sine templer og ivareta sin religiøse arv.

Det er en kopi av denne, laget av den israelske kunstneren, Sam Philip, som vil bli overlevert til Guatemalas president den 16. mai.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Påsketuren 2019

Program og påmelding

ICEJs pastor- og lederkonferanse i Jerusalem

Informasjon og påmelding