- Godt å være jøde i Norge, om du holder kjeft

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 06.29.2018

I 2014 begynte norsk-jødiske Suzanne Aabel å forsvare det hun opplevde som en urettferdig behandling av Israel i mediene. Det skulle føre til store endringer i hennes liv. Tidligere i dag ble hun intervjuet foran en stor forsamling på ICEJs sommerkonferanse.

Nærmere 500 tilhørere hadde kommet denne fredag formiddagen for å høre Suzanne Aabel fortelle hvordan det var å være jøde i Norge i dag.

- Det er fint å være jøde i Norge. Akkurat nå er sønnen min på jødisk sommerleir. Og det er flott stemning… men det er bevæpnet politi innom flere ganger om dagen. Og sikkerhetsvakter som sitter våkne hver natt og passer på barna våre, og barna må lære seg fluktruter. Sånn var det ikke da jeg var barn, sa Suzanne Aabel.

Suzanne Aabel
ICEJ press, Suzanne Aabel og Eva Olsvold Sundar i samtale på ICEJs sommerkonferanse i Kristiansand.

Under krigen mellom Gaza og Israel i 2014 skjedde det noe med norsk-jødiske, Suzanne Aabel. Hun syntes Israel ble helt galt fremstilt i mediene.

- Ja, det skjedde noe i 2014…Egentlig er det fint å være jøde i Norge så lenge du holder kjeft, sa Aabel, og så ut mot publikum.

Det var noe som boblet over for henne det året. Hun leste i aftenposten om mennesker som sprang seg selv i lufta – og Aftenposten som sa personen angivelig var terrorist.

- Jeg kunne ikke godta at Aftenposten skrev at en angivelig terrorist ble skutt etter at han sprang seg selv i lufta, sa Aabel. (skjedde i Israel)

I en periode gikk hun hardt inn i debatten, skrev innlegg og var så aktiv hun kunne.

- Jeg var flink også. Helt til jeg fant ut at; her står jeg og snakker til mennesker som ikke hører på meg, som ikke er interessert i hva jeg sier eller i fakta. Så da ga jeg opp, sa Suzanne Aabel.

- Har du aldri klart å få noen på andre tanker? spør intervjuer.

- Nei, derfor bestemte jeg meg for å omgås folk som trodde meg i stedet, sa Aabel. 

Suzanne Aabel og Eva O. Sundar
ICEJ press, Eva Olsvold Sundar forteller om antisemittisme i Europa og i kirkehistorien. Bak følger Suzanne Aabel nøye med.

Suzanne Aabel har fått syv drapstrusler – alle er anmeldt. En av de var puttet i postkassa hennes i oppgangen til leiligheten hennes - en galge fra Nordfront.

Hun har gått omveier fra barnehagen, og tok sønnen sin ut av barnehagen på grunn av trusler. Hun har også mistet mange hun trodde var gode venner.

En periode forsøkte hun å gå med Davidsstjerne, men det holdt ikke i mer enn toppen fjorten dager.

- To gutter skjelte meg ut på trikken, og en spytta på meg og barnevogna mi, sa Aabel.

Det virker som om det er enda mer provoserende når enn jøde støtter Israel, enn når andre gjøre det, sa intervjuer, Eva Olsvold Sundar.

- Ja, fordi jeg er betalt. Jeg er jo Mossad-agent. Også er min mening farget av den infernalske sjelen min, som ikke vil noen noe godt, da, svarte Suzanne Aabel sarkastisk.

- En jøde er helt ok så lenge de kan si at de vil fjerne settlerne og at Israel er et totalitært styre, fortsatte Aabel.

Suzanne Aabel og Eva O. Sundar
ICEJ press, Suzanne Aabel får applaus fra en stående og begeistret forsamling.

Til avslutning ble Suzanne Aabel spurt om hun tror jødene har en fremtid i Europa. 

Hun ristet på hodet.

- Jeg tror ikke det, og har selv tenkt på aliyah, sa Aabel.

Men det passer ikke nå. Hun har en ni år gammel sønn og en pappa til sønnen som ikke hadde satt pris på det.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding