Gantz og Netanyahu danner regjering!

Av ICEJ Press, 03.27.2020

Det kom som et sjokk både på politikere og velgere at Gantz har sagt seg villig til å danne regjering med Netanyahu og den politiske høyresiden. Venstresiden er i harnisk. Beslutningen åpner veien for Trumps «Deal of The Century.»

AV: Martin Gellein

Benny Gantz tar imot den utstrakte hånden fra statsminister Benjamin Netanyahu og er villig til å inngå et samarbeid for å få på plass en regjering der de to roterer på statsministerposten. Netanyahu skal være statsminister de første 18 månedene - Gantz vil antagelig velge seg utenriksministerposten.

Gatnz beslutning har splittet Blue and White, som ble til som et samarbeid mellom tre partier. Hovedhensikten med samarbeidet var å få avsatt Netanyahu som statsminister. Blue and White har blant annet presset på for å få siktet statsministeren for korrupsjon. Rettsaken er utsatt.

Etter press fra Knessets president Reuven Rivlin, knyttet til koronavirusutbruddet og nasjonens ekstraordinære behov for en styringsdyktig regjering, snur Gantz og åpner for å utforme en regjering sammen med Netanyahu og høyresiden. Etter tre valg, ser det ut til at det måtte en pandemi til for å få på plass en regjering i Israel.

Gantz og hans parti har 15 plasser i Knesset, og sikrer et betydelig flertall og et godt utgangspunkt for en styringsdyktig regjering. Fra før av manglet Netanyahu og høyresiden bare 2 mandater for å oppnå flertall.

Gantz kompanjonger, Yair Lapid og Moshe Ya'alon, har skilt lag med Gantz og uttalt seg i krasse ordlag om den sjokkerende helomvendingen. Yair Lapid var rasende, og omtalte Gantz avgjørelse som «et svik.» Venstresiden og den arabiske Felleslisten er i harnisk fordi Likud og Benjamin Netanyahu fortsetter i regjering.

«Benny bestemte seg for å avvikle Blue & White for å krype inn i Bibis [Netanyahu] -regjering. Det er ingen måte å forstå det på" (Yair Lapid).

Benny Gantz og Donald Trump, Washington 2020
Benny Gantz og Donald Trump, Washington 2020.

Avgjørelsen vil kunne få store konsekvenser for hvordan Israel vil gå frem i forhold til annektering av Jordan-dalen og jødiske bosetninger i Judea og Samaria, slik Donald Trumps plan for fred legitimerer. Både Netanyahu og Gantz har tidligere uttalt at de ønsker å erklære israelsk suverenitet i disse områdene. Venstresiden, og ikke minst den arabiske Felleslisten, er sterkt imot annektering.

Benjamin Netanyahu og Donald Trump, Washington 2020
Benjamin Netanyahu og Donald Trump, Washington 2020.

Kilde: Ynetnews.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding