Franske presidenten: - Se mer på Iran-spørsmålet

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.21.2017

Den franske presidenten, Emmanuel Macron, mener det er grunn til å se mer på Iran-spørsmålet, men ønsker ikke å fjerne atomavtalen med landet.

På grunn av Irans økende militære styrke i Midtøsten, mener den franske presidenten det er behov for å se på flere sider av forholdet til Iran i tillegg til atomavtalen med landet.

"Vi trenger 2015-avtalen," sa han av om avtalen. "Er denne avtalen nok? Det er ikke gitt det voksende presset som Iran søker i regionen. ", sa president Macron, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Spørsmålet rundt Iran avtalen er igjen reist etter at amerikanernes president, Donald Trump, igjen gikk til angrep på avtalen i en tale til FNs generalforsamling for to dager siden. 

Det er imidlertid ikke noe nytt at Trump er motstander av atomavtalen. Han har uttrykt dette i klartekst flere ganger – også under den amerikanske valgkampen.

IAEA
Skjermbilde fra den siste rapporten fra generalsekretæren i IAEA (Internasjonale atomenergi byrået)

På en pressekonferanse i FN nylig sa president Macron at det, på grunn av bekymringer fra land i Irans nærområde, kan være nødvendig å se på Irans balistiske rakettprogram. Han mente også det vil være viktig å se på avtalen og hva som vil skje etter avtalens utløp i 2025.

Israel er et av landene som hele tiden har vært bekymret for denne avtalen. I sin tale til FNs generalforsamling for et par dager siden, sa Israels statsminister Netanyahu, at avtalen enten burde avsluttes eller endres. Et av hans hovedpunkter var nettopp det Macron nevner; hva vil skje etter 2025.

- Restriksjonene mot Iran har det jeg vil kalle en solnedgangsklausul, sa Netanyahu, og forklarte at i løpet av noen år vil disse restriksjonene bli fjernet. Ikke på grunn av Irans oppførsel, men på grunn av en forandring på kalenderen.

- Når denne solnedgangen kommer, vil det kaste en skygge over hele Midtøsten og verden. Iran vil da være fri til å fremstille uran, sa Netanyahu.

Om det ikke er mulig å rette opp avtalen, mener Netanyahu at den burde avvikles.

Den franske presidenten mener en avvikling ville være å sette verdenssamfunnet i samme situasjonen som de nå står ovenfor Nord-Korea.

 

Ungdomsturen 2018

Program og påmelding. Haster!

Opprop om NRKs dekning av Israel

Les om oppropet, gi din tilslutning