Fører krigen mot korona - til våpenhvile mellom Israel og Gaza?

Av ICEJ Press, 03.24.2020

Jerusalem Post skriver om krigen mot korona der Israel og palestina-araberne står sammen. Det kan gi grunnlag for en våpenhvile-ordning.

Av Edna Eriksen

-Israel og Gazastripen er nok en gang i krig. Men denne gangen rammer ikke fienden i form av raketter eller luftangrep, men via en usynlig fiende. En som har sneket seg inn i hvert land over hele verden, blind for religion og nasjonalitet, og drept tusenvis. Kampen mot koronaviruset har styrket koordineringen mellom Israel og PA på Vestbredden og kan være en grunn til å jobbe mot en våpenhvile-ordning med Hamas på Gazastripen, skriver Jerusalem Post 23. mars.

Israels krig mot koronavirus begynte for over en måned siden. Den har i skrivende stund krevd livet til en mann og smitten er diagnostisert hos 1238 personer.  Israel reagerte raskt med å stenge grensene for reisende. Israelske statsborgere som kom hjem med fly ble beordret til hjemme-karantene i to uker for å forhindre spredning av viruset. Men antall smittede fortsatte likevel å stige i Israel.

I begynnelsen av mars ble det første tilfellet av virus påvist i Vestbredden i Betlehem. Deretter spredte det seg raskt i de palestina-arabiske områdene. Gazas svake helse-infrastruktur, med under 3000 senger totalt, klarer ikke å takle ansvaret for å ta seg av syke.

Eitan Dangot, den tidligere sjefen for Israels koordinering av regjeringsaktiviteter i territoriene, (COGA) sier.

- Det er på tide at Hamas støtter sin egen befolkning. Hastigheten som viruset sprer seg med, vil «bli et betydelig problem i Gaza» sa Dangot. Han advarte om at et utbrudd av viruset  også kan føre til en intern eksplosjon som kan påvirke sikkerhetssituasjonen med Israel.

Israel og Hamas har jobbet for en langsiktig våpenhvileordning de siste månedene. Siden virusets utbrudd har det skjedd et betydelig fall i angrep fra Gaza, både brannballonger og væpnede infiltrasjonsforsøk.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding