- FN kan gjøre mer for å forebygge krig

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.29.2017

Herzi Halevi, leder for det israelske forsvarets (IDF) etterretningstjeneste, Aman, hadde i dag møte med FNs generalsekretær, Antonio Guterres. På møtet advarte han generalsekretæren om Hezbollahs økende våpenarsenal i Libanon, og mente at FN kan gjøre mer for å hindre krig.

Møtet kommer kun to dager før UNIFILs (FNs fredsbevarende styrke i Sør-Libanon) mandat, til å påse at resolusjon 1701 etterleves, går ut. 

Resolusjonen ble vedtatt av FN i 2006 for å sikre en fred mellom Israel og Libanon. Et av punktene i resolusjonen er at alle våpen som selges til Libanon, skal være godkjent av myndighetene, og at det ikke skal være andre våpen i Sør-Libanon enn våpnene til den libanesiske hæren.

Israel mener at resolusjonen er brutt gjentatte ganger gjennom Hezbollahs økende våpenarsenal.

Hezbollah har selv innrømmet besittelse av våpen:

"Hizbollah har åpent erkjent å være i besittelse av et voksende arsenal av avanserte våpen, som de hevder er levert dem av den islamske republikken Iran, og som skal fungere avskrekkende mot en potensiell israelsk aggresjon. Dette overtrer resolusjon 1701 (2006) og fører til fortsatt alvorlig bekymring." Teksten er hentet fra FN organet som rapporterer til FNs sikkerhetsråd.

Lederen for Israels militære etterretningstjeneste uttalte, ifølge det israelske nyhetsmediet Jerusalem Post, at FN kan gjøre mer for å påse at resolusjonen blir etterfulgt.

- UNIFIL har en viktig rolle i forhold til Hizbollah, og kan utøve mer press for å hindre gruppens innsats for å styrke sin posisjon i Libanon.

Han understreket at mer kunne og bør gjøres på FNs side, ikke bare for å bevare fred, men for å hindre neste krig.

På en pressekonferanse sist fredag, fikk han støtte fra USA.

- For å forebygge neste konflikt, må UNIFIL bli mer aktive i å stoppe våpenflyt til terrorister. Det er det vi ønsker å forandre i et fornyet mandat. Vi ønsker ikke direkte å forandre mandatet, men å gi resolusjonen en ordlyd som gir UNIFIL muligheten til å gjøre det de allerede har gjort i årevis. De som motsetter seg dette må forklare hvorfor de gjør det, sa USAs FN-ambassadør, Nikki Haley.

Sommerstevnet 2018

Program

Påmelding løvhyttefesten 2018 korttur

Påmelding løvhyttefesten 2018 - korttur