Flere organisasjoner mener NRK burde fjerne det de betegner som antisemittiske kommentarer

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 01.31.2018

Under en artikkel om holocaust, på NRKs nettsider, ligger kommentarer som Antirasistisk senter mener er hatefulle, konspiratoriske og antisemittiske. De mener NRK burde ha fjernet dem. Også HL-senteret oppfordrer statskanalen til en mer aktiv moderering av sine sider. NRK er uenige.

 

Rune Berglund-Steen
Rune Berglund-Steen, leder for Antirasistisk senter

- Flere av disse kommentarene er hatefulle, konspiratoriske og antisemittiske, mener leder av Antirasistisk senter, Rune BerglundSteen.

Og han fortsetter:

- …..som omtalen av jøder som parasittiske, uttalelsen om "hvitsnippjødene" Stoltenberg m.fl., og påstander om at hensikten med annen verdenskrig var opprettelsen av en jødisk stat. Dette er like dumt som det er ufyselig. Også påstandene om at de fleste jødene døde av sykdom under Holocaust, ikke massedrap/folkemord, er slikt vi kjenner til fra høyreekstrem retorikk, sier Berglund-Steen.

Også HL-senteret (senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) reagerer sterkt på innholdet i kommentarene.

- Flere av kommentarene er åpenbare eksempler på Holocaustfornektelse. Det er nedslående lesning. Hvorvidt de er lovstridige er et spørsmål for jurister. Det man kan slå fast er at det er trist at et saklig innlegg som omhandler Holocaust og hvordan man skal unngå at folkemord skjer igjen, oversvømmes av åpenbare antisemittiske innlegg, sier Stein Bjørnbekk, informasjonsleder på HLsenteret.

Kommentarene på NRK
ICEJ press, et utdrag av kommentarene fra NRKs nettsider.

Kommentarene han sikter til var skrevet under en artikkel om holocaust og hvordan vi i Norge bedre kan få empati for ofrene.

Rune Berglund Steen mener NRK burde fjerne en del av kommentarene.

Nei, her var det en del av direkte hatefull og konspiratorisk karakter som var langt over grensen, og som åpenbart burde fjernes. Dette var en pøl, sier han.

Stein Bjørnebekk
Stein Bjørnbekk, informasjonsleder HL-senteret.

Informasjonsleder i HL-senteret oppfordrer NRK til å bedrive en mer aktiv moderasjon av sine nettsider.

Det er grunn til å oppfordre NRK til en mer aktiv moderering av sidene sine, sier Stein Bjørnbekk.

ICEJ har lagt frem alle kommentarene for NRK. De mener på sin side at de burde få stå.

Ut over det ønsker vi takhøyde for meninger. Konsekvensen er at det av og til dukker opp kommentarer som virker støtende på enkelte. Det har vi forståelse for. I dette tilfelle blir meninger som kan oppfattes slik imøtegått av andre debattanter, sier Solveig Tvedt, redaksjonssjef for NRK nyheter.

Hun sier også at det finnes noen grenser.

- Vi fjerner sjikane og personangrep, og vi fjerner innlegg som oppfordrer til eller er brudd på norsk lov, sier Solveig Tvedt.

Leder for Antirasistisk senter mener at noen av kommentarene er i grenseland for hva norsk lov tolererer.

Solveig Tvedt NRK
Ole Kaland, NRK, Solveig Tvedt er redaksjonssjeg for NRK nyheter.

- Noen av disse uttalelsene kan bli rammet av loven. Generelt er terskelen for å bli dømt høy, og erfaringen tilsier at ytringer gjerne må inneholde et voldelig element (som et ønske om å se noen drept eller utryddet) for å få en faktisk dom. Noe av den villeste retorikken, spesielt om parasitter kan imidlertid rammes, men jeg kan ikke si at en domfellelse ville være sikker, sier lederen for antirasistisk senter.

Noe av den villeste retorikken, spesielt om parasitter kan imidlertid rammes, men jeg kan ikke si at en domfellelse ville være sikker, sier lederen for antirasistisk senter.

NRK sier deres oppdrag er å styrke demokratiet, og at man derfor må rom for ulikt syn.

- NRKs oppdrag er å understøtte og styrke demokratiet. Da må man gi rom for ulike syn. Vår holdning er at ulike meninger best blir imøtegått i åpent lende, og at det også gjelder meningsytringer og holdninger som kan virke provoserende og støtende på andre, avslutter Tvedt.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding