Etter tips fra Mossad fant britisk etterretning store mengder eksplosivt materiale med link til Hezbollah

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 06.11.2019

Etter tips fra den israelske etterretningstjenesten, fant britisk etterretning store mengder eksplosivt materiale. Den britiske regjeringen har holdt informasjonen skjult i fire år. Det skaper uro.

Det britiske mediet, The Telegraph, avslørte på søndag at britisk etterretning i samarbeid med britisk politi og utenlands etterretning, fant tre tonn ammoniumnitrat på et lager med tilknytning til Hezbollah.

«MI5 arbeidet uavhengig og tett med internasjonale partnere for å stoppe den onde trusselen fra Iran og deres proxyer i GBR.», skriver The Telegraph, og siterer en britisk etterretningskilde.

Ammoniumnitratet, som var gjemt i fryseelementer, brukes ofte til å hjemmelagde bomber. Det ble blant annet brukt av Anders Behring Breivik i 2011 og i Oklahomabomben i 1995. 

Etter tips fra Mossad

Funnene skal ha kommet etter tips fra den israelske etterretningstjenesten, Mossad, skriver det israelske nyhetsmediet, Ynetnews.

Skjulte informasjonen

The Telegraph skriver at funnene var såpass alvorlige at både statsministeren og innenriksministeren personlig ble brifet i saken.

Imidlertid har den britiske regjeringen holdt informasjonen skjult i fire år, noe som har skapt en del uro, og ført til spekulasjoner.

Og det er spesielt to grunner til det. Det ene er at det på det tidspunktet funnene ble gjort, i 2015, var en diskusjon om hvorvidt Hezbollah skulle listes som en terrororganisasjon i sin helhet. Det andre er at det også var en offentlig diskusjon om hvordan Storbritannia skulle forholde seg til atomavtalen med Iran.

Skaper uro

Hvorfor ble ikke stortingsrepresentanter og offentligheten informert om dette

Hvorfor ble ikke stortingsrepresentanter og offentligheten informert om dette, spør stortingsrepresentant Hon Joan Ryan, i et brev til den britiske innenriksministeren, og fortsetter «…spesielt i lys av det faktum at stortinget debatterte alvorligheten i truslene fra Hezbollah – både mot GBR og mot våre allierte.»

I det samme brevet spør hun også om informasjonen ble tilbakeholdt grunnet sensitiviteten knyttet til Iran-avtalen.

«Kan dere bekrefte at ingen i regjeringen ba om at denne informasjonen skulle bli holdt tilbake fra offentligheten på grunn av dens sensitivitet til Irans finansiering og støtte til Hezbollah, og konklusjonen knyttet til atomavtalen med Iran?»

Liknende saker andre steder

I følge The Telegraph er liknende saker avslørt i New York, i Thailand og på Kypros.

Hezbollah ble tidligere i år listet som en terrororganisasjon i Storbritannia. 

Norge regner dem ikke som en terrororganisasjon.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding