Etter Pittsburgh: Kampanje mot antisemittisme sprer seg i sosiale medier

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.02.2018

Kampanjen #ShowUpForShabbat sprer seg kraftig i sosiale medier. American Jewish Committee, som startet kampanjen ønsker at flest mulig møter opp til sabbats Gudstjenesten for å vise sin motstand mot antisemittisme.

Etter den grusomme terrormassakren i Livets Tre Synagogen i Pittsburgh, var det ifølge det amerikanske nyhetsmediet The New York Times, mange synagoger som signaliserte at de ville holde stengt sabbaten som starter kvelden den 2.november.

Imidlertid har det under hashtaggen #ShowUpForShabbat de siste dagene pågått en storstilt kampanje hvor synagoger ønsker alle velkommen til sabbat-Gudstjeneste. Mange ikke-jøder, har sagt at de ønsker å komme.

David Harris
AJC, Leder for AJC, David Harris

«Vi ønsker å sende et kraftfullt budskap til antisemitter om at amerikanere er rasende», sier David Harris, leder av «American Jewish Committee», organisasjonen som startet kampanjen.

Men det er knyttet sikkerhetsutfordringer til kampanjen.

Kantor, Benny Rogosnitzky, en kantor i Park East synagogen på Manhatten, sier til The New  i York Times at de venter en større folkemengde til synagogen enn vanlig, men at det også har sikkerhetsutfordringer. Han forteller at de har styrket sikkerheten, men at lederne fortsetter å diskutere hvordan de kan sikre at forsamlingen samtidig føler seg komfortable og frie.

«En synagoge handler om åpne dører og varme. Men vi må tilpasse det til behovet for sikkerhet samtidig som folk kan komme å be», fortsetter han til New York Times.

«Vi vil ikke bli kuet til taushet. Og vi vil ikke bli hjemme. Vi vil komme.», sier David Harris, lederen for kampanjen.

«Stå sammen mot antisemittisme og hatkriminalitet. Stå sammen med oss i å støtte @AJCGlobal (Red: American Jewish Committee) og #ShowUpForShabbat», skriver norges ambassade i Israel på twitter.

Show up for Shabbat

 

«Støtter @AJCGlobal kampanjen #ShowUpForShabbat», skriver Emanuele Giaufret, EUs ambassadør i Israel.

 

Show up for Shabbat

Flere Knesset medlemmer har også ytret sin støtte i sosiale medier. Blant annet Merav Michaeli, Anat Berko og Nachman Shai.

Show up for Shabbat
Skjermbilde twitter, På bildet: Merav Michaeli.

Også Israels utdanningsminister, Naftali Bennett, viser sin støtte til kampanjen.

«Jeg blir med @AJCGlobal, og ber alle jøder om å vise at hat og terror aldri vil vinne. La oss stå sammen. La oss #ShowUpForShabbat», skriver han på twitter.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon