Ett år er gått siden det dødeligste angrepet på amerikanske jøder gjennom historien

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.25.2019

Nå i helgen er det ett år siden det verste terrorangrep mot jøder i USA noensinne. En av de som ble drept var 75 år gamle Joyce Fienberg.

Klokken 0950 om morgenen den 27. oktober 2018, gikk massedrapsmannen og terroristen, Robert Bowers, inn i «Tree of Life» synagogen i Pittsburgh, USA. Han var lastet med store mengder våpen og ammunisjon.

Ikke lenge etter hadde han drept 11 mennesker og skadet 7. Samtidig som han skjøt menneskene i synagogen, skal han ha uttrykt at de fortjente å dø, fordi de sto bak folkemord.

Et sted mellom ti og halv elleve samme morgen ringte telefonen hjemme hos Howard og Marnie Fienberg. Det var Howards bror som kom med en urovekkende beskjed: det hadde vært skyting på «Tree of life» synagogen i Pittsburgh.

Umiddelbart etterpå forsøkte Howard og Marnie å ringe Howards mor, Joyce. Ingen svarte. Men de var begge ganske sikre på at hun ville være i synagogen denne sabbatsmorgenen. Hun pleide alltid det. At hun ikke svarte kunne skyldes at hun hjalp noen, tenkte de. Det lå i hennes natur.

Da de ikke fikk svar reiste de av gårde til synagogen som lå fire timers bilkjøring unna. De var optimistiske, og tenkte de kunne være til hjelp.

Men det skulle dessverre ikke bli slik de tenkte. Da de kom frem, ble de plassert sammen med andre pårørende i påvente av oppdatert informasjon fra politiet.

Først sent på kvelden samme dag, i samtale med rabbineren ved synagogen, fikk de vite hva som hadde skjedd med Howards mor, Joyce. Hun var en av de elleve som ble drept av massedrapsmannen denne forferdelige morgenen i oktober 2018.

Det er nå ett år siden.

Kilder: RNS og The Atlantic

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding