En rekke antisemittiske angrep i Skandinavia og Storbritannia på dagen for Krystalnatten

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.11.2019

Biler er sprayet med røde hakekors, og en rekke jødiske institusjoner og synagoger er merket med en gul jødestjerne samme dag som det er 81 år siden Krystallnatten. I Sverige og Danmark er flere jødiske institusjoner merket på liknende måte. Samtidig ser det ut til at noen forsøker å manipulere «aksjonen» til å se mer massiv ut enn den er.

«Vi har inntil videre kjentskap til tre tilfeller i Stockholm, Helsingborg og Norrköbing, hvor det i løpet av Krystalnatten er malt graffiti og påklistret jødestjerner på synagoger, skoler og private hjem. Det er klart, at vi oppfatter det som et uttrykk for forfølgelse, når det skjer på tre forskjellige steder den 9. november. Det er ikke tilfeldig. Og det er ingen tvil om, at vi, såsom i Danmark, opplever, at det er mere utrygt å være jøde, fordi det er en stigning i antisemittisk forfølgelse,» sier leder for den jødiske forsamlingen i Stockholm, Aron Verständig, ifølge Kristeligt Dagblad i Danmark.

Jødestjerne på svenske synagoger

- Vi er underrettet om flere episoder, hvor man har påklistret eller malt davidsstjernen forskjellige steder, sier Henri Goldstein, som er formann i Dansk Mosaisk trossamfund, ifølge DR (Dansk Radio).

Stedene er markert på kartet under.

Antisemittisme krystallnatten Danmark 2019
Bilde: Dansk Radio

Biler sprayet med hakekors

På Canvey Island i Storbritannia, er en rekke biler og hjem merket med store røde spraymalte hakekors. Området er kjent for å huse mange ortodokse jøder.

I Brighton, som også ligger i Storbritannia, er det helt rød maling på inngangsdøra til synagogen.

I helgen har IKAJ (Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem) publisert flere artikler med liknende hendelser. Et jødisk gravsted i Randers i Danmark er vandalisert, og en dansk-jødisk familie i Silkeborg opplevde at noen hadde merket postkassen deres med en gul «jødestjerne».

Forsøk på manipulasjon

Samtidig ser det ut til at det pågår en kampanje for å få merkingen til å se mer massiv ut enn det i virkeligheten er.

Flere bedrifter IKAJ har vært i kontakt med avkrefter at de har sett slike merker. Stedene hvor disse merkene skal ha vært plassert, ifølge bilder publisert av nynazistiske nettsteder, er sjekket. Imidlertid er ingenting funnet.

Oppdatert klokken 1645:

Stedene vi har vært i kontakt med er avisen Sydsvenskan, ved sjefsredaktøren, og Schibsteds trykkeri i Bergen, ved lederen av fabrikken.

Nå viser det seg likevel at det er funnet gule stjerner på Schibsteds trykkeri. NRK har vært på stedet, og funnet ut at noen har fjernet stjernene igjen, men omrisset av stjernenen kan fortsatt sees på stedet de har vært. I tillegg har NRK også funnet rester av stjernene på bakken.

Lederen for fabrikken uttalte til IKAJ at det ikke fantes noen stjerner på dette stedet.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding