Egypt bygger mur mot palestinerne på Gaza

Av ICEJ Press, 02.17.2020

27. januar gikk egyptiske væpnede styrker i gang med den første fasen av å bygge en 2 kilometer lang mur ved en grenseovergang til Gazastripen. En egyptisk delegasjon som arbeider for å øke sikkerheten av grensen ankom Gaza 10. februar, for å inspisere det påbegynte arbeidet. Delegasjonen hadde møter med Hamas.

AV: Martin Gellein

Muren skal være 6 meter høy, laget av armert betong og gå 5 meter under bakken. Den knyttes sammen med en annen mur som ble satt opp i 2008. Barrierene er satt opp for å hindre de stadige palestinske forsøkene på å krysse grensen ulovlig, både over og under bakken. Egypt har den siste tiden hatt et økt fokus på stenge smugler-tuneller under grensen. Arbeidet med muren vil fullføres innen utgangen av året.

Egyptiske væpnede styrker kunngjorde 3. februar å ha oppdaget en «terror-tunell» fra Gaza-stripen til hjertet av den egyptiske byen Rafah. Tunellen er blitt brukt til å smugle mennesker og våpen til og fra egyptiske opprørsstyrker i Sinai. Egyptiske sikkerhets-styrker beslagla ammunisjon og eksplosiver i tunellen, heter det i en kunngjøring. Oppdagelsen av tunellen ble gjort samme dag som fem egyptiske soldater ble drept av en veibombe ved Rafah.

Tunell (Wikipedia)

I 2014 opprettet Egypt en buffer-sone på 500 meter langs grensen mot Gaza. Sonen ble utvidet til 1500 meter i 2017. Tiltakene stengte flere hundre underjordiske smuglertuneller mellom landene. Egypterne har reagert på at Donald Trumps fredsplan vil avgi ytterligere områder langs grensen, til palestina-araberne.

Hamas samarbeider tett med Egypt i arbeidet med i sikre grensene. Tidligere ble det avdekket tuneller som var vært store nok til å smugle biler gjennom, men den nye buffersonen og murene hindrer nå mulighetene for slike store tuneller. Hamas har blant annet arrestert IS-medlemmer som er smuglet inn gjennom tuneller fra Egypt, for å vinne tilhengere på Gaza-stripen. Flere ulike terror-grupper rivaliserer på Gaza-stripen.

Kilde: Al-Monitor

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding