Dansk jødisk familie merket med gul jødestjerne på Krystallnatten

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.09.2019

I dag våknet den dansk-jødiske familien Kandelker Chievitz opp til et sjokk. På selveste Krystallnatten hadde noen klistret en gul stjerne på postkassen deres.

- Jeg er rystet sjokkert og vred, skriver dansk-jødiske, Elisheva Ella Kandelker Chievitz, på sin facebookside.

Noen timer tidligere fant familien en gul jødestjerne på postkassen sin.

- Det banket på døren – Henrik åpner- jeg tenker det er en eller annen innsamling - men nei, det er vår nabo som er rystet. Hun forteller Henrik at det er klistret en gul jødestjerne på vår postkasse, skriver Elisheva på sin facebookside.

Den gule jødestjerne ble brukt av antisemitter, blant annet nazistene i Tyskland, til å merke jødene.

Og det er ikke på en hvilken som helst dag dette skjer.

Christina Elisabeth Leinum
Christina Elisabeth Leinum, leder for ICEJ Danmark.

- På 81 årsdagen for krystallnatten, hvor jøder og jødisk eiendom ble utsatt for massiv organisert forfølgelse og hærverk - våknet vi til denne beskjeden på vår postkasse - de tunge skyene fra Nazi-Tyskland på 30-tallet henger stadig tungt over Europa og selv vår hjemby, Silkeborg, slipper ikke unna. Hendelsen er selvfølgelig politianmeldt, skriver hun videre.

- Vi kan ikke beskrive våre følelser – i det øyeblikket vi går ut og ser den jødiske gule stjerne på postkassen – vi er tilbake på 30-tallet…..men, NEI, dette er Danmark i 2019 i vårt villastrøk som vi alltid har følt oss trygge i…avslutter hun.

Også lederen for Internsasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) i Danmark, Christina Elisabeth Leinum, er rystet over det som er skjedd familien Kandelker Chievitz.

- Det ryster meg å lese om våre gode jødiske venner, Henrik og Ella, sine opplevelser denne morgenen den 9. november, hvor vi burde markere det 81 året for Krystalnatten. I stedet sørger vi over at antisemitismens grusomme virkelighed ikke kun er fortid, sier hun. 

Teksten fra Facebook er gjengitt med tillatelse fra Elisheva Ella Kandelker Chievitz.

Saken har vakt stor oppsikt i sosiale medier. Den store danske avisen, Berlingske, har publisert en sak om hendelsen.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding