Bondevik: Trumps fredsplan er «et fullstendig dødfødt dokument»

Av ICEJ Press, 01.31.2020

Norges tidligere statsminister og utenriksminister føyer seg inn i rekken av kritikere av Trumps plan for fred mellom Israel og palestinere.

AV: Martin Gellein

«Denne såkalte fredsavtalen til Donald Trump er et diktat, og et fullstendig dødfødt dokument,» sier Kjell Magne Bondevik til VG.

Bondevik er oppgitt over forslaget som ble presentert av Det hvite hus tirsdag, ifølge VG. «Jeg kan ikke forstå at en amerikansk president kan få seg til noe slikt, og att på til forlange å bli trodd. Dette er ingen fredsplan og kan heller aldri bli det på basis av dette dokumentet som har innhold som palestinerne ikke er i nærheten av å kunne akseptere,» sier Bondevik.

Fra tiden som minister erindrer Bondevik en samtale med den amerikanske presidenten Bill Clinton. Ifølge Bondevik var Clinton og Israels statsminister Ehud Barak nære ved å få palestinernes leder Yasir Arafat til å si ja til en fredsavtale i 2000. «Den israelske statsministeren hadde strukket seg veldig langt … til stor skuffelse valgte Arafat å si nei til planen … Det tilbudet palestinerne sa nei til, var kanskje det beste de kunne få,» sier Bondevik til VG.

«Israel var, og er en demokratisk stat i et område omgitt av autoritære regimer, men jeg kan ikke ukritisk støtte dem i alle situasjoner.» «Og jeg er en stor tilhenger av en palestinsk stat,» sier Bondevik.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding