Ber Gazas innbyggere holde seg unna buffersonen

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.06.2018

USA ber innbyggerne i Gaza om å holde seg unna buffersonen mot den israelske grensen. Og FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Nickolay Mladenov, kommer med sterke oppfordringer.

I går oppfordret det "Hvite hus" sterkt lederne for protestene i Gaza til å være tydelige ovenfor demonstrantene.

"USA oppfordrer på det sterkeste lederne for protestene til å kommunisere høyt og tydelig at protestmarsjen skal foregå fredfullt; avstå fra alle former for vold, holde seg utenfor buffersonen på 500 meter, og ikke nærme seg grensegjerdet på noen som helst måte."

For en uke siden ble en syv år gammel jente funnet ved grensegjerdet. Israelske soldater så at det var ei lita jente og førte henne tilbake til foreldrene sine.

"Vi fordømmer ledere og protestanter, som oppfordrer til vold, eller som sender demonstranter, inkludert barn, til gjerdet når de vet de kan bli skadet eller drept."

"I stedet ber vi alle parter om et fornyet fokus på å finne løsninger til den alvorlige humanitære utfordringen som innbyggerne i Gaza står ovenfor."

Mladenov
FN, FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Nickolay Mladenov

Også FNs spesialkoordinator, Nickolay Mladenov, kom med sterke oppfordringer torsdag.

"Israelske styrker bør være kraftig tilbakeholdene, og palestinerne bør unngå konfrontasjon ved grensegjerdet. Demonstrasjoner og protester må kunne fortsette på en fredelig måte. Og sivile, spesielt barn, må ikke med vilje bli satt i fare eller være mål på noen måte."

For øyeblikket brenner det nå tusenvis av gummidekk i nærheten av grensegjerdet.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Med eget Israelfokus

For påmelding og program