BDS-bevegelsen lyver om Oslos boikott av produkter fra israelske bosetninger

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 11.26.2019

BDS-bevegelsen sier Oslo forbyr produkter og tjenester fra israelske bosetninger. Men noe slikt vedtak er aldri gjort. IKAJs norske direktør reagerer kraftig på at BDS bevegelsen bruker Norges hovedstad i en kampanje.

«Norges hovedstad Oslo forbyr produkter og tjenester fra Israelske bosetninger» kunne man lese på nettsiden til BDS-internasjonalt (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner). BDS Norge delte artikkelen på facebook. Artikkelen var publisert 28. oktober.

Imidlertid er informasjonen ikke riktig. Oslos hovedstad forbyr ikke produkter og tjenester fra israelske bosetninger.

Flere internasjonale medier, deriblant israelske Jerusalem Post og Times of Israel har spredd informasjonen fra BDS bevegelsen. Kilden deres er BDS internasjonalt.

Det er en skam at man misbruker Norges hovedstad i sin kampanje mot Israel på denne måten

Dag Øyvind Juliussen
IKAJ, Dag Øyvind Juliussen

- Det er uredelig av BDS, eller boikott Israel bevegelsen, å lyve om punktet i Byrådsplattformen.  BDS bevegelsen har nå spredd en løgn om at Norges hovedstad går inn for en boikott som rammer Israel, dette er igjen spredd til flere internasjonale medier. Det er en skam at man misbruker Norges hovedstad i sin kampanje mot Israel på denne måten, sier IKAJs norske direktør, Dag Øyvind Juliussen.

Det som er korrekt i saken er at byrådet vil «utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten av selskaper som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakten.»

Saken er altså ikke vedtatt.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

IKAJ mobiliserer

MER

Konferansen blir online

Se

29. Sept – 7.okt

Påmelding