Ambassadeflyttingen: USA leder an igjen

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.14.2018

For USA er den 14. mai svært spesiell. USA var det første landet til å anerkjenne staten Israel på denne datoen i 1948. Nå blir de den første nasjonen som flytter ambassaden til Jerusalem. Datoen er den samme.

USA var det første nasjonen som anerkjente staten Israel. De blir nå også den første nasjonen til å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Israels hovedstad Jerusalem.

John Sullivan
USAs utenriksdepartement, John Sullivan taler foran personellet ved USAs ambassade i Jerusalem.

«14. mai er både 70 årsjubileet for opprettelsen av staten Israel, men det er også jubileet for at USA var det første landet til å anerkjenne Israel.», uttaler USAs viseutenriksminister, John Sullivan.

«Det var viktig for USA for 70 år siden å lede an i å anerkjenne Israel som et land. Vi mener det er viktig at USA nå leder an i å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Og det er derfor president Trump tok avgjørelsen han gjorde i desember.», uttaler John Sullivan.

I 1995 utstedte den amerikanske kongressen et lovvedtak om å anerkjenne Jerusalem som hovedstad og om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Alle amerikanske presidenter har i ettertid utsatt dette vedtaket. Helt frem til nå.

«Åpningen av USAs ambassade i Jerusalem er en svært forsinket anerkjennelse av realitetene. Det er også essensielt for å skape et veikart for fred i denne regionen.», sier USAs viseutenriksminister.

Åpningsseremonien i Jerusalem begynner om en knapp time.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding