122 år siden den Første sionistiske kongress i Basel: – En avgjørende milepæl for staten Israel

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 08.29.2019

I dag er det 122 år siden den første sionistiske kongressen i Basel. Sionismens grunnlegger, Theodor Herzl, mente det var her den jødiske staten ble til.

YUval Rotem
Israelske mfa, Yuval Rotem

Den «Første Sionist Kongressen» ble holdt i Basel i Sveits den 29. august 1897 og samlet om lag 200 jøder fra over 17 forskjellige land.

«Dette var det første praktiske steget, og en stor milepæl i å gjøre drømmen om et uavhengig Israel til en realitet.», skrev Yuval

Rotem, leder for det israelske utenriksdepartementet, på twitter tidligere i dag.

«Basel kongressen markerte en avgjørende milepæl ved å gjøre et populært fenomen til en politisk bevegelse, med mål om å etablere en moderne stat basert på det jødiske folks rett til selvbestemmelse i sitt historiske hjemland. Akkurat som enhver annen nasjon.», uttaler den israelske ambassaden i Norge.

Theodore Herzl
Theodore Herzl i Basel.

Sionismens far, Theodore Herzl, sto bak kongressen. Han sier selv at: «I Basel grunnla jeg den jødiske staten. Om jeg sier dette høyt i dag, vil jeg bli møtt med universal latter. Om fem år kanskje, og garantert om femti år, vil alle forstå det.», uttalte han den 3. september 1897.

«Femti år etter Basel kongressen, ble «Verdens Sionist Organisasjon» og nasjonale institusjoner, som ble etablert under forskjellige kongresser, nasjonale institusjoner under i den jødiske staten. På veien hadde disse lagt veien for etableringen av Israel den 15. mai 1948. Herzl slo fast «hvis du vil, er det ikke et eventyr.», uttaler den israelske ambassaden.

I løpet av de dagene kongressen pågikk, ble det vedtatt flere svært viktige punkter. Det ene var et felles mål for Sionismen. Slik lød det:

«Sionismens jobber for at det jødiske folk skal ha et offentlig og lovlig hjem i Palestina.»

Målet var en del av Basel programmet, som hadde flere punkter. Blant annet:

«Promotering av bosettere med jødiske jordbrukere, håndverkere, handelsfolk og produsenter i Palestina.

«Å styrke og fostre jødiske nasjonale synspunkter og nasjonale identitet.»

«Forberedende skritt for å få samtykke fra regjeringer, om nødvendig, for å oppnå det sionistiske formålet.»

I tillegg ble «Verdens sionistorganisasjon» etablert med Theodore Hertzl som president.

Hele bakgrunnen for Theodore Hertzl sitt engasjement for sionismen, var den store urettferdigheten jødene ble utsatt for. Speisielt i Europa.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!