Tre norske utenriksministere: - Vi skal ta den palestinske terrorlønnen opp med palestinske myndigheter

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.25.2017
Bilde fra forsiden av Israels største avis, Yedioth Ahronoth

På ICEJs folkemøte i Stavanger, lørdag, fikk vi høre israelske Nathan Meir fortelle hvordan hans store kjærlighet ble stukket til døde av en palestinsk terrorist. Vi fikk også høre at den samme terroristen nå får nærmere 30.000 kr av de palestinske myndighetene (PA). Tre norske utenriksministere siden 2011 svarer med: - Vi skal ta den palestinske terrorlønnen opp med PA.

Det er ikke så morsomt, men det er ganske latterlig, når tre ulike utenriksministere siden 2011 har gjentatt at de skal ta opp palestinsk terrorlønn med PA:

«Norge har kontinuerlig kontakt med de palestinske selvstyremyndighetene og andre givere for å sikre at norsk bistand brukes i tråd med forutsetningene…», sa tidligere utenriksminister, Jonas Gahr Støre 15.september 2011.

To år etter, den 4.april 2013, gjentok daværende utenriksminister, Espen Barth Eide det samme:

«Jeg har tatt opp saken med støtteordninger for palestinske fanger i israelske fengsler med palestinske ledere. Jeg kommer også til å ta opp denne saken i mine samtaler med palestinske ledere under en reise til Midtøsten denne uken.»

Tre år gikk og vi gledet oss til å høre vår nåværende utenriksminister si at nå, ja nå har palestinske myndigheter stoppet terrorlønnen. De har hørt på oss.

Men neida, igjen dukket utenriksministrenes klipp og lim setning opp - Norge tar det opp igjen:

«Men jeg lover at jeg skal ta opp dette igjen og øke trykket på palestinerne, for dette er ikke noe som tjener de palestinske selvstyremyndighetene…… Men jeg la til at jeg også synes de bør slutte med den ordningen», sa nåværende utenriks minister Børge Brende den 27.april i fjor.

Bare måneder etterpå, den 18.august, fikk vi se hvor alvorlig de palestinske myndighetene tar det norske presset: «Selv om norske bistandsmidler ikke brukes til å finansiere ordningen, vil Norge, som en betydelig giver til PA, fortsette å gi uttrykk for at vi finner ordningen uakseptabel og at den bør avvikles», sa Børge Brende.

Sist lørdag, på ICEJs folkemøte i Stavanger, fikk vi høre israelske, Nathan Meir, tale.

Han fortalte om hvordan hans store kjærlighet ble tatt fra ham i løpet av sekunder, da en palestinsk tenåring knivhugget kona hans, Dafna Meir, til døde i deres eget hjem.

På samme møte fikk vi også høre at de palestinske myndighetene nå gir terroristen som drepte henne nærmere 30.000 kr.

«Men drapsmannen får 12.000 shekel av PA – penger som kommer fra bistand. Dette er helt uakseptabelt! Og våre politikere er klar over dette. Vi leder giverlandsgruppen. Menigheten må reise seg. Be, tal og gi inn for å velsigne, sa en svært engasjert direktør for ICEJs norske avdeling, Dag Øyvind Juliussen.

Spørsmålet er hva våre myndigheter ville sagt til Nathan.

Ville de gjentatt mantraet om at de skal ta det opp med de palestinske myndighetene?

Ganske sikkert.

 

NB! Krf og Frp har i mange år løftet denne saken inn for stortinget.

25 - 28 JUNI

For bestilling

- 100 års markering San Remo - 25 april

Mer

29. Sept – 7.okt

Påmelding