Stort engasjement på sosiale medier under minnedagen for holocaust

Sosiale medier flommer over av mennesker som tenner et lys, og skriver et minneord over et navn, en jøde, mange av dem barn, som ble drept under holocaust.

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 04.12.2018

På sosiale medier har tusenvis av mennesker det siste døgnet, lagt ut bilder av et brennende stearinlys med en tilhørende navnelapp.

På hver av lappene står navnet på jøder som mistet livet under holocaust. Slik har mange valgt å markere minnedagen for holocaust.

«På «HolocaustRemembranceday», tenner jeg dette lyset i navnet til Maya Zvonitzkaya fra Kiev, som døde i «Babi Yar» den 29. september 1941, bare fem år gammel. Må hennes minne bli en velsignelse» (Lydia Drukarz)

Ludia Drukarz
Lydia Drukarz

«I kveld tenner vi lys på «Holocaust remembrance day» for Rakhil Raznik som mistet livet i Rudya, Smolensk i Russland, i en alder av trettini år – ingen slektninger er gjenlevende for å be minnesbønnen for ham.» (Linda Fisher)

Linda Fisher

«Vi tenner et lys til minne om Mosze Poliszuk fra Luck, som mistet livet i Polonka i 1942, seks år gammel. Historien til den polske byen Luck er tragisk nok den samme som mange andre polske samfunn. Luck ble bombet av Luftwaffe i september 1939. Da var Mosze tre.» (Rivka Isaacson)

Rivka Isaacson
Rivka Isaacson

«Til minne om Monus Weinstock som ble myrdet av nazistene. Død i Auschwitz i 1944 syv år gammel.» (Lester Kalms)

Lester Kalms
Lester Kalms

«Til minne på holocaust dagen 2018, Ithak Barg fra Balti, som mistet livet under holocaust. Fem år gammel.» (David Levenson)

Levenson
David Levenson

«Tre generasjoner fra vår familie minnes – vi vil ikke glemme. Vårt lys husker også Henri Bueno de Mesquita – ett år gammel – samme alder som mitt barnebarn.» (Jacqueline Segal)

Segal
Jacquelin Segal

«På minnedagen for holocaust, tenker jeg på Ludmila Sorotzkay, 7, og Slowa Solowiejczyk, 4, som døde altfor tidlig.» (Angela Levin)

Levin
Angela Levin

«Må de hvile i fred. De vil aldri bli glemt.» (Bernhard Hughes)

Hughes
Bernhar Hughes

«Et lys tennes for familien til min bestemor; hennes foreldre, Mina og Joseph Bleiberg. Hennes bror, Yoachim Bleiberg. Hennes første ektemann, Henrik Haberman. Hun overlevde Auschwitz og ble i Polen for å hjelpe foreldreløse barn, inntil hun emigrerte til Israel» (Gail Potts)

«Vi tenner fire lys til minne om fire barn, Frede Loewinger, Fire Kuniavsky, Galdi Eckstein og Gedalyahu Moskovits, som alle døde i holocaust, i en alder av bare seks, tre, ni og tre. Tre av dem i Auschwitz.» (Dr. Ella Rachamim)

Ella
Ella Rachamim

Her kan dere finne mange, mange flere.

I går kveld ble hovedarrangementet for minnedagen for holocaust holdt på Yad Vashem. Til stede var blant annet Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, og president Reuven Rivlin, samt mange israelske ministre, utenlandske ambassadører og israelske samfunnstopper.

Blant dem var også seks vitner. Seks jøder som hadde overlevet holocaust. Under seremonien skulle de tenne hver sin flamme. Seks flammer til minne om de seks millioner jøder som ble drept under holocaust.

Naor
Yad Vashem, Abba Naor
Dov
Yad Vashem, Dov Goldstein
Lapid
Yad Vashem, Mirjam Lapid
Teitelbau
Yad Vashem, Raul Teitelbau
Bogler
Yad Vashem, Shmuel Bogler
Friedman
Yad Vashem, Thea Friedman

 

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Regionalkonferansen i Bodø 2018

Program

Opprop om NRKs dekning av Israel

Les om oppropet, gi din tilslutning