Sterk politisk støtte til kampanje mot antisemittisme

Den siste uken har ICEJ hatt en kampanje på facebook for å vise at mange står sammen med jøder i en tid med mye antisemittisme. Våre stortingspartier viste sterk støtte, da de ble spurt om å kommentere kampanjen.

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 10.30.2017

Til kampanjesiden.

En svensk jøde ble for en og en halv uke siden slått ned på en buss i Sverige fordi hun bar en synlig Davidsstjerne. Det ble startskuddet på kampanjen #Jødestjerne på facebook, der folk oppfordres til å ta i bruk en bilderamme rundt sitt profilbilde for å vise at jødene ikke står alene (se bilde øverst i saken). Siden har bilderammen blitt tatt i bruk over 1.500 ganger. 

Mer fakta om hvorfor denne kampanjen er så viktig.

Abid Q. Raja
Abid Q. Raja, stortingspolitiker i den utvidede Forsvars- og utenrikskomiteen.

Venstre

- Jeg og Venstre mener dette er en viktig kampanje. Ingen skal i dagens samfunn være redde for å vise sin religiøse identitet. Derfor er kampanjer som fokuserer på den frie religionsutøvelsen viktig, sier Venstres Abid Q. Raja som også er visepresident i Stortinget.

- Jeg tror det er viktig å stå sammen over hele landet og hele verden for å kjempe for trosfrihet, forståelse og dialog. Det skylder vi generasjonene som kommer etter oss, det skylder vi samfunnet, og det skylder vi ikke minst den jødiske minoriteten, sier Abid Q. Raja.

Jeg og Venstre mener dette er en viktig kampanje. Ingen skal i dagens samfunn være redde for å vise sin religiøse identitet, sier Abid Q Raja. 

Åslaug Sem-Jacobsen
Åslaug Sem-Jacobsen, talsmann for SP i likestillingsspørsmål.

Senterpartiet

- Det har vist seg at det er langt større utfordringer forbundet med det å være jøde i det moderne Norge i dag, enn man kanskje skulle tro. Det peker kampanjen på og jeg håper den har effekt. Vi i Senterpartiet (SP) mener at initiativ som har som formål å fremme likestilling, bekjempe diskriminering,rasisme, antisemittisme, og fremmedhat er både positive og viktige, sier Åslaug Sem-Jacobsen, medlem av familie-og kulturkomiteen og talskvinne for SP i bla. likestillingsspørsmål.

Det har vist seg at det er langt større utfordringer forbundet med det å være jøde i det moderne Norge i dag, enn man kanskje skulle tro. Det peker kampanjen på og jeg håper den har effekt.

 

Knut Arild Hareide
Knut Arild Hareide, leder KrF

Kristelig folkeparti

- KrF har fått gjennomslag for en handlingsplan mot antisemittisme etter å ha kjempet for det i mange år, og det er et viktig politisk grep. Men vi trenger også et folkelig engasjement mot antisemittisme og diskriminering for å klare å endre holdninger, og det kan en kampanje som dette bidra til, sier Knut Arild Hareide, leder for KrF.

- Når vi vet at "jøde" er et av de mest brukt skjellsordene i norske skolegårder og mange jøder opplever at det er krevende å fortelle andre at de er jøder, må vi vise at vi bryr oss om hverandre og at de ikke står alene, sier Knut Arild Hareide.

Men vi trenger også et folkelig engasjement mot antisemittisme og diskriminering for å klare å endre holdninger, og det kan en kampanje som dette bidra til, sier Knut Arild Hareide, leder for KrF.

Iver Aastebøl
Iver Johansen Aastebøl, pressesekretær, Rødt.

Rødt

- Bra å se at mange tar avstand fra antisemittisme, sier Iver Johansen Aastebøl, pressesekretær for Rødt.

- Bra å se at mange tar avstand fra antisemittisme, sier Iver Johansen Aastebøl, pressesekretær for Rødt.

FrP

Tybring-Gjedde
Christian Tybring-Gjedde, stortingspolitiker, FrP.

"Jeg ønsker et samfunn basert på fellesskap og felles verdier, hvor alle føler tilhørighet. At den jødiske minoriteten trakasseres er uholdbart, uansett begrunnelse. Jeg vil ikke ha svenske tilstander, der den jødiske minoriteten som er en velintegrert del av det svenske samfunnet, føler frykt og i mange tilfeller opplever å bli hetset og i verste fall angrepet fysisk.", sier Christian Tybring-Gjedde, stortingspolitiker fra FrP

"At den jødiske minoriteten trakasseres er uholdbart, uansett begrunnelse. Jeg vil ikke ha svenske tilstander, der den jødiske minoriteten som er en velintegrert del av det svenske samfunnet, føler frykt og i mange tilfeller opplever å bli hetset og i verste fall angrepet fysisk."

Tone W.Trøen
Tone W. Trøen fra Høyre, Leder for Stortingets familie- og kulturkomité.

Høyre

"Jeg tror jo slike kampanjer er viktige, fordi de kaster lys på uakseptabel og krenkende oppførsel og diskriminering. Forhåpentlig oppleves det også som en støtte og en anerkjennelse for de som blir direkte rammet. Å stå opp for andre som utsettes for urett, også gjennom slike kampanjer er derfor viktig.", sier Tone W. Trøen fra Høyre, Leder for Stortingets familie- og kulturkomité.

Å stå opp for andre som utsettes for urett, også gjennom slike kampanjer er derfor viktig.", sier Tone W. Trøen fra Høyre, Leder for Stortingets familie- og kulturkomité.

Vi har purret en rekke ganger på svar fra Arbeiderpartiet, men ikke fått endelig svar. 

SV ønsket ikke å svare.

Her kan du også stå sammen med jødene.

 

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett