Stærens fantastiske formasjonsdans

Etter flere tiår hvor antallet stær har stagnert i Israel, sees nå en økning i antallet. Vi snakket med en av Israel fugleeksperter om denne fantastiske fuglen som danner de vakreste formasjoner på himmelen.

Av ICEJ Press, 01.04.2019

Det er vinter i Israel, og tiden er inne for Stærens fantastiske formasjonsdans på himmelen.

- Stæren er kun å se på vinteren i Israel. Tidligere hadde vi millioner av dem i alle de store bysentrene, sier direktøren for det internasjonale fuglesenteret i Eilat, Noam Weiss.

Starlings Sara Deutch
Sara Deutch, Stær i Israel

Noam Weiss har noen sterke minner om disse flokkene med stær.

Sara Deutch Starlings
Sara Deutch, Stær i Israel

- Et av mine sterkeste barndomsminner, er enorme flokker av stær som i artige formasjoner kommer inn til Jerusalem tidlig på kvelden, sier Weiss.

Noam Weiss
ICEJ, Noam Weiss sammen med ungdom fra ICEJs påsketur.

Selv et av verdens største nyhetsbyråer har lagt merke til formasjonene på den israelske himmelen denne vinteren. For et par dager siden publiserte Reuters de mest fantastiske bilder fra den israelske himmelen.

Dessverre har det frem til for noen år siden vært flere tiår hvor antallet stær i Israel har gått kraftig ned. Og de store flokkene har vært helt borte fra bymiljøene.

Årsaken vet man lite om, men Noam Weiss mener det har å gjøre med situasjonen i Europa. Og heldigvis har bestanden tatt seg opp igjen de siste årene.

- Men det er kun de siste årene vi har sett en oppblomstring av antallet igjen. Denne gangen rundt søppelfyllinger, hvor de ankommer i hundretusentalls, avslutter direktøren ved det internasjonale fuglesenteret i Eilat.

Velkommen til IKAJs påsketur 2020

Bli med på påsketur for hele familien

100 års markering

Mer

IKAJ har levert 78 bomberom til utsatte israelere. Vi gjør hverdagen tryggere!

Stå sammen med oss for Israel - bli medlem!