For seks personer fikk LOs boikott av Israel konsekvenser

Tre er norsk-jødiske, de tre andre er nå tidligere LO-medlemmer. Les hva de alle har å si om jødenes situasjon i Norge, og om hvorfor tre av dem nå ikke lenger er medlemmer av LO.

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.15.2017

På slakk line

Norsk-jødiske Suzanne Aabel siterer en venn av seg når hun skal fortelle hvordan hun opplever den siste tiden som jøde i Norge.

«Høyresida vil jage jødene ut av landet. Venstresida vil sørge for at de ikke har noe sted å dra.», sier hun.

Mona Levin, som også er norsk-jødisk, syntes situasjonen er meget anstrengende.

Mona Levin
Norsk-jødiske Mona Levin

- Det er som å gå på slakk line mellom «Det blåser over» og «Bør jeg pakke og dra før det er for sent igjen?», sier hun.

On Elpeleg, en annen jøde i Norge, lurer nå på hvor det er meningen at jøder skal dra.

Hvis jødene ikke skal få lov til å bo i Norge og heller ikke skal få lov til å bo i Israel. Hvor skal de flytte? Til månen?, spør han.

Omskjæring og boikott

For litt over en uke siden vedtok FrPs landsmøte en resolusjon der partiet går inn for forbud mot omskjæring av guttebarn under seksten år – et vedtak som i praksis kun rammer den norsk-jødiske befolkningen.

Bare dager etter vedtok LOs (landets største arbeidstaker organisasjon) landsmøte å gå til full boikott av den eneste jødiske staten i verden.

Synes det er så hyklersk, upassende og skammelig at jeg nesten ikke kan tro det er mulig. Kan ikke fatte og begripe hva arbeiderbevegelsen i Norge har med utenrikspolitikk å gjøre. De kan jo fortsette å hylle Venezuela og Cuba og håpe på det beste, sier Aabel.

Suzanne Aabel
Norsk-jødiske Suzanne Aabel, her fra programmet underhuset på TV2

Melder seg ut

Flere LO-medlemmer har tatt konsekvenser av LOs vedtak og meldt seg ut. På sosiale medier florerer det i frustrasjon blant medlemmer.

En av de som har meldt seg ut, er Karl Torstveit. Han har helt siden 1981 vært medlem av Norsk jernbaneforbud.

Karl Torstveit
Privat, Karl Torstveit, mangeårig medlem av LO

- Ja, jeg har meldt fra til elektroforeningen lokalt at jeg melder meg ut på grunn av LOs fiendtlige holdning overfor det eneste demokratiske styre i Midtøsten, staten Israel, sier Torstveit.

To andre som også tok konsekvenser av vedtaket var Arild Dalhaug, mangeårig medlem av El.- og IT-forbundet og Reidun Eggum, som har vært LO medlem de siste to årene. Begge har nå meldt seg ut av LO.

Arild Dalhaug
Privat, Arild Dalhaug, tidligere LO-medlem

Boikotten er urimelig fordi de går inn og tar parti i denne konflikten, og de legger alt ansvar på Israel for at det ikke er kommet en løsning. LOs medlemmer utgjør ikke en homogen masse hva angår politisk og religiøst ståsted og derfor blir det også galt å fatte et vedtak om boikott på vegne av alle medlemmene, sier Dalhaug.

- Deres holdning til Israel deler jeg absolutt ikke. Urimelig, for det de bygger på er løgner, sier Reidun Eggum.

Reidu Eggum
Privat, Reidun Eggum, tidligere LO-medlem

Et sjokk

For On Elpeleg, har den siste uka vært et sjokk. Han forteller om den gamle unike jødiske kulturen, og om hvordan jøder opp igjennom årtusener har vært forfulgt og drept. Under den annen verdenskrig ble halvparten av familien hans drept.

Det virker som diskrimineringen mot den jødiske minoriteten i Europa og i Midtøsten (Israel) ikke har endret seg mye de siste 2000 årene. Jeg tror mange av jødene i Norge nå opplever en slags deja vu, sier han.

Utmeldinger gir signaler

Han ser ikke så mange lyspunkter, men sier at om det er ett, må det være at mange nordmenn har fått øynene opp gjennom vedtakene i LO og FrP.

On Elpeleg
Privat, On Elpeleg, norsk jøde

- Jeg har fått stor støtte fra mange nordmenn som forstår denne farlige utviklingen. Har også hørt om en del politikere som har forlatt partiet FrP, og om mange som har meldt seg ut fra LO, sier han.

Mona Levin mener de som nå melder seg ut sender et signal.

De som melder seg ut sender et signal om at de ikke vil være med på demonisering, delegitimering og dehumanisering av jøder som hhv gruppe og nasjon. De vil ikke tas til inntekt for antijødiske holdninger, sier Levin.

Tror jøder opplever det som urettferdig og fiendtlig

Alle de tre som nylig avsluttet sine medlemskap i LO tror vedtaket oppleves fiendtlig for de norske jødene.

- Jeg tror jøder i Norge opplever dette som særs urettferdig og fiendtlig, sier Arild Dalhaug.

Jøder i Norge må jo være veldig redde for å vise sin identitet, og de må føle seg helt uvelkomne i vårt land, sier Reidun Eggum.

- Dette oppfattes, antar jeg, av det jødiske folk som gjentagelse av de forfølgelsene som de har vært utsatt for i større og mindre grad gjennom alle tider, sier Karl Torstveit.

 

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Sommerstevnet 2018

Program

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett