Navn bak nyhetene: al-Tamimi familien

Den nittende desember 2017 ble 17 år gamle Ahed Tamimi arrestert etter å ha slått og sparket to israelske soldater. Mange har gjort hennes sak til palestinaarabernes sak. Men fortellingen om hennes slekt er en voldelig en.

Av ICEJ Press, 02.16.2018

Det er ikke lite informasjon som dukker opp når du søker nettet for navnet Tamimi, eller al-Tamimi.

New York Times al-Tamimi

Ganske raskt vil man blant annet se flere videoopptak der Ahed Tamimi i flere år har stått i aggressive konfrontasjoner med israelske soldater, der hun både slår og truer dem.

På tross av dette fremstilles hun som den lille og fredelige mot den sterke militærmakten. Det samme inntrykket skapes også av familien hennes,

Men etter hvert som nett-undersøkelsene treder frem, danner det seg et bilde som er større enn den 17 år gamle jenta, som ble arrestert etter å ha slått og sparket to israelske soldater.

Oppmuntret av Tyrkias president Erdogan

I 2013 reiste Ahed Tamimi og hennes nærmeste familie til Tyrkia. Der fikk Ahed en tapperhetsutmerkelse for sin konfrontasjon mot israelske soldater. Under besøket fikk hun også møte Tyrkias president Erdogan. 

Saken med Ahed Tamimi er ikke avsluttet.

Faren jobber for en tredje intifada

Hennes far, Bassem al-Tamimi, er født i 1967 i landsbyen Nabi Salih, hvor al-Tamimi slekten har sine røtter. Han er ledende i å organisere, til tider, daglig steinkasting og protester i denne landsbyen nær den israelske bosetningen Halamish i Judea og Samaria.

Bassem er flere ganger dømt av den israelske militære domstolen, som tar seg av saker i disse områdene. Han jobber også for en tredje intifada. 

Mor og barn til konfrontasjon mot soldater

Moren til Ahed Tamimi støtter opp, og du kan se henne gå mot soldater sammen med barna.

I 2014 var deres tolv år gamle sønn involvert i steinkasting mot israelske soldater.

Flere av barna i familien har vært innbragt. 

Tamimi og Abbas
Tamimi familien med president Abbas. Bassem al-Tamimi nest til venstre.

I begynnelsen av januar i år døde sytten år gamle Musab Firas al-Tamimi, en annen i samme familie, etter skudd fra en israelsk soldat. I følge det israelske forsvaret skal gutten ha holdt en pistol. Saken er under etterforskning.

Den nittende desember 2017, samme dagen som Ahed Tamimi ble arrestert, ble en annen ung gutt i slekten truffet av en gummikule i ansiktet i konfrontasjon med israelske soldater. Han ble hardt skadet.

Terroristene

Ahlam al-Tamimi er født i 1980 i Jordan, og er kusinen til Bassem al-Tamimi. Hun studerte i mange år journalistikk i Israel.

I 2001 planla og tilrettela hun et terrorangrep (bombeangrep) som drepte femten og skadet over hundre og tyve personer på en pizzarestaurant i Jerusalem. Blant de døde var det syv barn.

Hennes nevø, Nizar al-Tamimi, var i 1993 involvert i drapet på en israeler.

Ahlam al-Tamimi

Begge slapp ut av israelsk fengsel i fangeutvekslingen med Gilad Shalit i 2011.

I dag er disse to gift og bor i Jordan.

Organisasjoner som arbeider for barns rettigheter legger kun press på Israel

I slutten av august 2016 så ICEJ på hvordan barnerettighetsorganisasjoner arbeidet med barnerettigheter i denne konflikten. 

Redd Barna innrømmet at de offentlig manglet uttalelser som legger press på palestinske myndigheter, organisasjoner eller foreldre når palestinske barn kaster stein på israelere. Vår gjennomgang viser at de ikke er alene om det. Det er store mangler hos både UNICEF og HRW også. Israel gjøres til syndebukk.

 

Regionalkonferansen i Bodø 2018

Program

Opprop om NRKs dekning av Israel

Les om oppropet, gi din tilslutning