«Men hvis han hadde vært en frekk jøde fra Bergen, så hadde man tenkt at han der er sikkert ikke til å stole på»

Utsagnet kom i et program som omhandlet språk og nasjonal psyke på NRK P2 sitt program Ekko. – Tror ingen vil oppfatte det som diskriminerende, sier Hylland Eriksen

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 09.17.2018

Bilde øverst: Skjermbilde UIO, Professor Thomas Hylland Eriksen

I programmet Ekko, på NRK p2 tidligere i dag, ble koplingen mellom språk og nasjonal psyke tatt opp. En av de som ble intervjuet om temaet, var professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen.

Traust Hedmarking og frekk jøde

Først forteller han om Norges tidligere finansminister, Sigbjørn Johnsen, som med sin dialekt og språklige fremføring «…virker bunnsolid. Han er hel ved som vi pleide å si».

Han forteller at han tenkte den gang at grunnen til at han var finansminister var at han var Hedmarking, med den trauste og pålitelige dialekten.

Deretter fortsetter han ved å stille dette i kontrast til om finansministeren var en frekk jøde fra Bergen.

"Men hvis han hadde vært en frekk jøde fra Bergen, så hadde man tenkt at han der er sikkert ikke til å stole på.», sa professor Thomas Hylland Eriksen, i programmet."

Thomas Hylland Eriksen kan ikke huske at han sa det slik. Men sier:

"Tipper konteksten var følgende: Georg Johannesen sa en gang at "bergensere er som jøder, de blir kapitalister og kommunister, og sjekker damer ved å snakke dem i senk".

Det var i forlengelsen av dette at replikken falt sier han.

Tror ingen vil oppfatte det som diskriminerende

Han tror likevel ingen vil oppfatte en slik bemerkning som diskriminerende. Og sier det ikke var ment slik.

"Jeg tror ingen vil oppfatte en sånn bemerkning som diskriminerende, verken jøder eller bergensere. Den var selvfølgelig ikke slik ment, men falt i en spøkefull passiar og spilte på regionale stereotypier vi har om dialekter og talemåter i Norge."

Må tåle litt humor

Om seg selv sier han at han er en «utpreget jøde fra Bergen i så henseende». Han mener vi burde tåle litt humor.

«Jeg er jo selv en utpreget "jøde fra Bergen" i så henseende. Jeg har også snakket om "Ali fra Furuset" i en lignende sammenheng uten at noen har reagert. Vi tåler saktens litt humor, så lenge den ikke er ondsinnet ment.

Av Erlend Sundar

Erlend Sundar har arbeidet som nettredaktør for ICEJ siden sommeren 2016. Han har bakgrunn fra journalistisk arbeid i fagpressen.

Løvhyttefesten 2019 Hovedtur

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2019 Ungdomstur

Program og påmelding

Sommerstevnet 2019

Program og informasjon